Home » National » 5 ianuarie, Ajunul Bobotezei – Superstiții și tradiții

5 ianuarie, Ajunul Bobotezei – Superstiții și tradiții

Pe 5 ianuarie, în calendarul ortodox 2023 este ajunul Bobotezei, o zi încărcată de tradiții și obiceiuri. Datinile spun că cine respectă tradițiile în ziua în care se alungă spiritele rele va avea noroc tot anul, iar fetele tinere și necăsătorite își vor putea afla ursitul.

Ajunul Bobotezei, zi de post negru – nu se mănâncă şi nu se bea nimic

Ziua premergătoare marelui praznic al Botezului Domnului Iisus Hristos este rânduită de către Biserica Ortodoxă ca zi de post negru. Potrivit canonului 1 al Sfântului Teofil al Alexandriei, în ajunul Bobotezei se ajunează total. Sfântul Sava, în Tipicul său spune referitor la ajunul Botezului Domnului: „se cuvine să știm dacă se va întâmpla Ajunul Arătării lui Dumnezeu duminica sau sâmbăta nu este post negru”.

Postul din ziua de 5 ianuarie datează din perioada secolele IV-VI, când catehumenii se pregăteau prin post și rugăciune pentru primirea Sfântului Botez a doua zi.

De asemenea, în Ajunul Bobotezei, potrivit învățăturilor tipiconale ale Bisericii Ortodoxe se săvârșește Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia, liturghie care provine, ca formă, din Liturghia Antiohiană, pe care Sfântul Vasile cel Mare a rescris-o la sfârșitul secolului al IV-lea. În continuare, tot în Ajun, după oficierea Sfintei Liturghii se săvârșește Sfințirea cea Mare a Apei sau Sfânta Aghiasmă care se face de două ori pe an: în ajunul Bobotezei și în ziua Praznicului însuși, la Sărbătoarea Botezului Domnului.

Ajunul Bobotezei face parte din categoria posturilor de o zi din anul bisericesc, alături de Înălţarea Sfintei Cruci prăznuită la 14 septembrie şi de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul de la 29 august. În tradiţia ortodoxă, ajunul Bobotezei este zi de post, şi se spune că cel care va posti în această zi va avea noroc tot anul.

Ajunul Bobotezei, ritualuri de aflare a destinului

Potrivit tradiției, în ajunul Bobotezei se împlinesc ritualuri de aflare a destinului. Fetele nemăritate îi cer preotului un fir de busuioc sfințit, plantă cu puteri magice. Dacă vor să-și afle destinul, acestea trebuie să postească, să se roage și să pună sub pernă firul de busuioc, pentru a-și visa ursitul.

Tradiția este răspândită în multe zone din țară, fiind împlinită de fiecare tânără care vrea să știe cu cine se va căsători. De asemenea, un obicei vechi spune că fetele tinere și femeile necăsătorite puneau busuioc la streașina casei sau pe pervazul geamului, iar dacă, a doua zi, îl găseau plin de chiciură, însemna că se vor mărita cu un băiat bogat.

Fetele pregătesc în ajunul Bobotezei o turtă din făină sărată cu apă, iar bărbatul care le va aduce în vis o cană cu apă, să le potolească setea, este ursitul lor.

De asemenea, pentru a-și visa alesul fetele trebuie să își lege pe degetul inelar un fir de mătase roșie și unul de busuioc cu care să doarmă la mână.

Se spune că fetele care vor aluneca și vor cădea pe gheață în ajunul Bobotezei se vor mărita cu siguranță în acest nou an.

Ajunul Bobotezei – tradiții populare

Există credinţa potrivit căreia dacă în dimineaţa de ajunul Bobotezei pomii sunt încărcaţi cu promoroacă vor avea rod bogat.

De ajun nu se dă nimic cu împrumut, nici măcar jăratic.

În ajunul Bobotezei, în ziua de Bobotează, de Sfântul Ioan Botezătorul şi opt zile după aceea, nu se spală rufe, pentru că apele sunt sfinţite. De asemenea, nu se lasă rufe pe sârmă în Ajun de Bobotează. Există superstiții potrivit cărora spiritele rele alungate de preoți se opresc în gospodăriile oamenilor și se ascund printre haine.

Nu este bine nici să aruncați resturile de la mâncare, căci veți face risipă tot anul. Hrana rămasă se dă la animale, astfel încât acestea să fie sănătoase până la finalul lui 2023.

Tot în ajunul sărbătorii, e bine să nu vă certaţi între voi, în familie, şi să nu vă pedepsiţi copiii, căci în caz contrar aşa o veţi ţine tot anul.

Dacă în dimineata de 5 ianuarie e brumă pe pomi, vor fi poame multe și bune. Dacă picură din streașină, va fi o vară ploioasă.

Bătrânii spun că cine va strănuta în ziua de ajun de Bobotează va fi norocos tot anul.

Dacă preotului îi va scârțâii zăpada sub picioare, oamenii spun că va fi un an bogat și rodnic.

În ajunul Bobotezei, ortodocșii de rit vechi se pregătesc pentru Crăciunul pe rit vechi 2021, care se sărbătorește pe 7 ianuarie, în aceeași zi cu Sfânul Ion.

sursa: basilica.ro, creștinortodox.ro

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*