Home » National » Europa se confruntă cu temperaturi record în această iarnă

Europa se confruntă cu temperaturi record în această iarnă

Temperaturile neobișnuit de ridicate pentru această perioadă au putut fi observate pe întreg continentul european. Un cercetător în domeniul climei de la Imperial College London a declarat: “căldura record din Europa de Anul Nou a fost posibilă din cauza schimbărilor climatice cauzate de om, la fel cum schimbările climatice fac acum ca fiecare val de căldură să fie mai probabil și mai fierbinte”.

Creșterea temperaturilor este o consecință a încălzirii globale, care a afectat, de asemenea, și prețurile gazelor naturale. Temperaturile blânde au determinat țările europene să își reducă cererea de gaze, fapt ce a permis guvernelor europene să țină sub control prețurile în creștere, după ce Rusia a redus livrările de combustibil către Europa. Pentru prima dată din ianuarie 2022, prețul gazelor naturale a scăzut sub 73 de euro/MWh.

În Ungaria s-a înregistrat cea mai ridicată temperatură într-o zi din Ajunul Crăciunului, la Budapesta, iar temperaturile au urcat la 18,9 grade Celsius la 1 ianuarie. În Franța, în prima zi din an temperaturile au urcat până la aproape 25 de grade Celsius în sud-vestul țării, în timp ce stațiunile de schi, de obicei pline zăpadă, au fost închise.

Sursa: Reuters

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*