Home » National » Jumătate dintre ghețarii de pe planetă (fără cei din Antarctica și Groenlanda) vor dispărea până în 2100
epa10068870 A view of the Rhone Glacier covered in blankets above Gletsch near the Furkapass in Switzerland, 13 July 2022. The Alps oldest glacier is protected by special white blankets to prevent it from melting. EPA-EFE/URS FLUEELER

Jumătate dintre ghețarii de pe planetă (fără cei din Antarctica și Groenlanda) vor dispărea până în 2100

Studiul citat de publicația britanică The Guardian arată că cel puțin jumătate dintre aceste pierderi s-ar putea produce în următorii 30 de ani. Altă prognoză a fost făcută pe baza actualei rate de încălzire globală, de 2,7 grade Celsius (peste obiectivul agreat la Paris, în 2015). În acest scenariu, cercetătorii arată că 68% din ghețarii de pe Pământ se vor topi până la finalul secolului.

Amploarea și impactul pierderilor de ghețari sunt mult mai mari decât s-a crezut anterior, conform noilor concluzii ale oamenilor de știință, publicate în revista Science. În al doilea caz studiat, nu ar mai rămâne aproape niciun ghețar în Europa Centrală, în vestul Canadei și în SUA. După topirea marilor blocuri de gheață, nivelul mărilor și oceanelor va crește, aprovizionarea cu apă va fi amenințată pentru circa două miliarde de persoane, iar pericolul unor dezastre naturale, precum inundațiile, va fi mult mai mare decât în prezent. Cercetarea nu a inclus ghețarii din Antarctica și Groenlanda.

În scenariul încălzirii cu doar 1,5 grade Celsius, după topirea ghețarilor, nivelul mării ar crește cu aproape un centimetru (90 de milimetri) din 2015 până în 2100. În al doilea caz, ritmul de creștere ar fi de 115 milimetri. Cercetătorii cred că topirea ghețarilor montani ar putea contribui cu mai mult de o treime la această ridicare a nivelului mărilor și oceanelor. O mare parte din această pierdere este inevitabilă, arată studiul, însă amploarea ei este direct proporțională cu ritmul de creștere a temperaturilor la nivel global.

Lanțurile montane joase, cum sunt Alpii și Pirineii din Europa, vor fi cele mai afectate. Prognozele arată că până în 2050, ghețarii din Alpi vor fi cu aproximativ 70% mai mici decât în prezent, iar mulți dintre cei mici vor dispărea. Odată cu dispariția gheții, va fi afectată și biodiversitatea, iar cel mai probabil, florile alpine vor dispărea.

 

Sursa: The Guardian

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*