Home » National » Klaus Iohannis a vorbit despre necesitatea evitării unei crize a sistemului judiciar

Klaus Iohannis a vorbit despre necesitatea evitării unei crize a sistemului judiciar

 

În discursul său de la ședința de constituire a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Iohannis le-a transmis membrilor CSM că le revina sarcina de a gestiona „rapid” cariera judecătorilor și a procurorilor. Declarațiile președintelui vin după valurile succesive de pensionări în rândul magistraților după apariția proiectului de lege privind pensiile speciale.

„Începutul oricărui mandat, cu atât mai mult al unuia care privește o autoritate de rang constituțional, reprezintă un prilej de evaluare, de reflecție, un moment zero pentru proiectarea și construirea unei viziuni. Radiografia ultimilor ani este una complexă. Cu toate provocările majore ale acestor ani, instituțiile statului român au găsit totuși resursele și puterea pentru a consolida parcursul democratic al țării. Societatea civilă, politicienii onești și magistrații au vorbit și au acționat în spiritul valorilor societății în care vrem să trăim, iar România a făcut progrese.

Le mulțumesc membrilor Consiliului Superior al Magistraturii care își încheie mandatul pentru toate eforturile făcute și pentru dedicarea lor în îndeplinirea misiunii constituționale. Democrațiile consolidate au găsit, prin arhitecturile lor constituționale și practicile instituționale, un echilibru între independența indispensabilă oricărui sistem judiciar modern și responsabilitatea celor chemați să aplice legea. Nu uitați că judecătorii și procurorii, colegii dumneavoastră, v-au învestit cu încredere pentru următorii șase ani și că este important ca dialogul despre problemele sistemului judiciar, despre performanțele sau neajunsurile din instanțe și parchete, despre intențiile de reformă să nu se rezume doar la perioada premergătoare alegerilor”, a declarat președintele Iohannis.

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: