Home » Agricultura » 485 de agenți economici din județul Vaslui produc și comercializează semințe și material săditor

485 de agenți economici din județul Vaslui produc și comercializează semințe și material săditor

Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelorşi Materialului Săditor (ITCSMS) Vaslui aprobă înregistrarea operatorilor economici și autorizarea activităţilor solicitate, dacă au fost îndeplinite condiţiile de înregistrare şi autorizare.

Mihaela Lespezianu, directorul ITCSMS Vaslui, a spus că autorizaţia se acordă separat, pe fiecare tip de activitate.

„În județ am eliberat un număr de 485 autorizații pentru activitățile de producere, prelucrare și comercializare a semințelor și materialului săditor, din care: 159 producere; 92 prelucrare; 234 comercializare”, a spus Mihaela Lespezianu.

Anual, ITCSMS Vaslui  monitorizează activitatea desfășurată de operatorii economici, în scopul verificării îndeplinirii continue a cerințelor prevăzute la art. 5 din Legea nr. 266/2002(r).

În ceea ce privește controlul în vederea prelungirii activităților de producere, prelucrare și comercializare a semințelor și materialului săditor, au fost monitorizăți  82  operatori economici pentru  228 vize anuale.

Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelorşi Materialului Săditor Vaslui funcţionează ca instituţie publică cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Agriculturii.

Inspectoratul, în calitate de instituţie publică abilitată  pentru gestionarea managementului seminţelor şi materialului săditor, are ca sarcini directe pentru efectuarea controlului, certificării identităţii şi a calităţii seminţelor, înregistrarea, supravegherea şi monitorizarea operatorilor economici furnizori de seminţe şi material săditor, în toate etapele producerii, prelucrării şi comercializării.

Inspectoratul este veriga dintre amelioratorul (creatorul) de soi și fermierul care o folosește pentru producție.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: