Home » National » Conducerea MApN, în vizită la detașamentul român dislocat în Polonia

Conducerea MApN, în vizită la detașamentul român dislocat în Polonia

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr și șeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu i-au vizitat, marți, 10 ianuarie, pe militarii care încadrează detașamentul românesc de apărare antiaeriană „Sky Guardians” din compunerea Grupului de Luptă NATO, dislocat în Bemowo Piskie Training Area (BPTA).

 

Activitatea se înscrie în seria de întâlniri directe, planificate de conducerea MApN, cu militarii din contingentele românești aflate în misiuni externe în Balcanii de Vest și Polonia.

 

Delegația oficială a discutat cu cei 103 apărători antiaerieni, aflați la jumătatea misiunii, în cea de-a XII-a rotație românească în Polonia. Agenda briefingului de informare susținut de maiorul Florian-Răzvan Ion, comandantul detașamentului, a cuprins misiunea și organizarea pentru misiune, participarea la programul de instruire permanentă a elementului defensiv aliat, aspecte privind sprijinul logistic și de comunicații, precum și condițiile de cartiruire din BPTA. Dialogul cu militarii a reliefat un moral ridicat, o integrare completă în structura multinațională, bazată pe excelente relații de cooperare cu colegii aliați, și o dotare cu armament, tehnică și echipamente, care corespunde cerințelor operative de apărare antiaeriană a Grupului de Luptă NATO.

 

Ministrul apărării naționale i-a felicitat pe militarii români pentru modul exemplar de îndeplinire a misiunilor, subliniind că „imaginea pozitivă pe care Armata României o are în rândul armatelor aliate s-a întărit, din 2017, și grație misiunilor comune și a interacțiunii directe ale miilor de apărători antiaerieni români cu miile de camarazi aliați din țările contributoare la Grupul de Luptă din Polonia”.

 

La rândul său, șeful Statului Major al Apărării a subliniat importanța pe care contingentul o are pentru instituția apărării din România, atât în planul participării directe a unui element defensiv național în arhitectura de securitate aliată pe flancul de est, cât și în planul cooperării cu instituția apărării din Polonia. „Dumneavoastră, aici, și infanteriștii polonezi dislocați în România, reprezentanți nu doar o contribuție la Prezența Înaintată a NATO, ci și un argument al trainicelor și statornicelor ancore de cooperare defensivă între țărmurile Mării Baltice și Mării Negre. Este o sarcină de care v-ați achitat până acum și de care va trebui să vă achitați în continuare cu aceeași responsabilitate”, le-a transmis generalul Daniel Petrescu militarilor români dislocați în Polonia.

 

În semn de apreciere a modului de îndeplinire a misiunilor încredințate, la finalul întâlnirii, ministrul Angel Tîlvăr a oferit plachete cu însemnele heraldice ale MApN maiorului Florian-Răzvan Ion și căpitanului Alexandra Buta-Leța, iar șeful Apărării a conferit „Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării” plutonierului-adjutant Iulian-Cristian Velișcu și „Emblema de merit în slujba Păcii clasa a II-a” căpitanului Victor-Cosmin Merin și caporalului clasa a III-a Florin-Adrian Bădeci.

 

* * *

 

Detașamentul de Apărare Antiaeriană „Sky Guardians”, generat de Batalionul 288 Apărare Antiaeriană, a fost dislocat în octombrie 2022 în Bemowo Piskie Training Area, având misiunea de asigurare a Prezenței Înaintate Consolidate pe flancul Nord-Estic al Alianței (enhanced Forward Presence), în cadrul Grupului de Luptă NATO din Polonia. Pe timpul celor șase luni de misiune, artileriștii antiaerieni participă la exerciții și activități de instruire alături de camarazi americani, britanici, croați și polonezi, cu scopul îmbunătățirii coeziunii și creșterii nivelului de interoperabilitate între trupele membre ale NATO.

 

Armata României contribuie, începând din 2017, cu o subunitate de apărare antiaeriană la Grupul de Luptă NATO, condus de SUA, care are ca misiune asigurarea Prezenţei Înaintate Consolidate, în sistem rotațional, în nord-estul Alianţei pentru descurajarea oricărei potenţiale agresiuni, în conformitate cu măsurile adoptate în cadrul Summit-ului NATO de la Varşovia din 2016. Participarea românească în Polonia este coordonată de Comandamentul Forțelor Întrunite General Ioan Emanoil Florescu. Primul detașament (compus din 120 de militari), prezent în Grupul de Luptă NATO din baza militară Bemowo Piskie, a fost generat de Batalionului 205 Apărare Antiaeriană și avea în dotare tunuri antiaeriene OERLIKON, calibru 35 mm. Începând cu cea de-a VIII-a rotație, tunurile antiaeriene au fost schimbate cu sistemul antiaerian GEPARD. Militarii Batalionului 3 Apărare Antiaeriană au fost primii care au utilizat acest sistem de armament în Polonia.

 

sursa: mapn.ro

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: