Home » National » SUA au aprobat primul vaccin pentru albine, care poate salva stupii de infecția bacteriană „loca americană”

SUA au aprobat primul vaccin pentru albine, care poate salva stupii de infecția bacteriană „loca americană”

Medicamentul a fost dezvoltat de compania de biotehnologie Dalan Animal Health, pentru a îndepărta loca americană, o infecție contagioasă cauzată de o bacterie care formează spori în larvele de albine. Vaccinul va fi încorporat în hrana albinelor lucrătoare și transferat în lăptișorul de matcă cu care este hrănită regina.

Deoarece boala afectează întregul stup, odată ce acesta este infectat, singurul mod eficient prin care apicultorii pot scăpa definitiv de bacterie este să ardă totul, inclusiv stupul, uneltele și, implicit, albinele. Bacteria poate rămâne timp de peste 70 de ani în stup și poate infecta următoarea colonie de albine. Experții mai precizează că infecția bacteriană este atât de puternică încât poate distruge întregul stup de albine în doar trei săptămâni.

Departamentul pentru Agricultură al SUA urmează să acorde companiei care a dezvoltat vaccinul o licență de doi ani pentru producția la scară largă, dar există șanse mari ca tratamentul să fie extins pentru uz public dincolo de acest termen. În următorii doi ani, Dalan va distribui o cantitate limitată de vaccin către apicultorii din Statele Unite, iar apoi, dacă totul merge bine, apicultorii ar putea primi acces direct la medicament.

 

Sursa: Science Alert

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: