Home » Local » Angajatorii ignoră securitatea în muncă! Zeci de neconformităţi care conduc la accidente de muncă

Angajatorii ignoră securitatea în muncă! Zeci de neconformităţi care conduc la accidente de muncă

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui au efectuat luna trecută vizite de inspecție la 47 de angajatori şi au încheiat 47 de procese verbale de  control.

În urma vizitelor de inspecţie efectuate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost constatate 90 de neconformităţi.

„Pentru neregulile constatate au fost sanctionaţi un număr de 36 de angajatori, fiind aplicate 90 de sancţiuni contravenţionale cu avertisment şi o sancțiune contravenţională cu amendă în valoare de 5.000 lei”, a spus Gheorghe Chirvase, inspector șef al ITM Vaslui.

În luna decembrie 2022 au fost comunicate de angajatori, un număr de 6 evenimente, în care au fost implicaţi lucrători urmând a fi finalizate cercetări în vederea stabilirii caracterului lor.

Cauzele care au dus la producerea accidentelor de muncă sunt multiple: utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă: intervenţii la echipamente în timpul funcţionării; neutilizarea de către lucrători a dispozitivelor de protecţie; utilizarea de echipamente de muncă neadaptate sarcinii de muncă; neluarea măsurilor de securitate pentru prevenirea caderilor de la înălţime; proiectarea de obiecte materiale; neutilizarea echipamentului individual de protecţie; nerespectarea prevederilor legale privind circulaţia pe drumurile publice; căderea de la acelaşi nivel prin alunecare/împiedecare/antrenare; neluarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă pentru prevenirea accidentelor prin electrocutare etc.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: