Home » National » Ploaia înghețată a pus stăpânire pe România

Ploaia înghețată a pus stăpânire pe România

Ploaia îngheţată a acoperit în ultimele ore un sfert din ţară. Fenomenul s-a abătut asupra Capitalei şi în 15 judeţe din estul şi sud-estul țării. În București, ploaia măruntă, la pachet cu temperaturile negative, a îngheţat oraşul, în special vegetaţia. În Galaţi lucrurile au stat chiar mai rău. Pojghiţa periculoasă s-a depus pe şosele, copaci, case, dar şi pe maşini, pe care proprietarii s-au chinuit minute în şir să le cureţe.

Ploaia măruntă şi temperaturile sub 0 grade au îngheţat întregul oraş. Pe şoselele din judeţ, drumarii au făcut noapte albă. Zeci de tone de material antiderapant au fost împrăştiate pe drumuri, pentru ca traficul rutier să se desfăşoare în condiţii normale.

În Bucureşti şi Ilfov, mai mulţi copaci au fost puşi la pământ de vântul care a suflat cu aproape 50 de kilometri pe oră. O familie cu un copil de 10 ani şi-a văzut moartea cu ochii, după ce un copac s-a prăbuşit peste maşina care se afla în mers. Accidentul a avut loc pe şoseaua de Centură, în zona localităţii Voluntari. Mama şi copilul au suferit leziuni şi au ajuns la spital. Minorul va rămâne internat la spitalul Grigore Alexandrescu.

Ce este freezing rain sau ploaia îngheţată

Freezing rain este un fenomen meteorologic în care picăturile de ploaie suprarăcite îngheață instantaneu la atingerea solului sau obiectelor cu temperaturi negative. Cel mai intens fenomen a fost în urma cu 4 ani, perioada 24–26 ianuarie 2019, când a afectat sud-estul țării, inclusiv Capitala.

În București ploaia înghețată a lăsat pagube însemnate. Aproximativ 2622 de copaci, 759 de mașini au fost avariate, s-au înregistrat 150 de urgențe medicale, dar și 4 accidente auto.

 

 

sursa: observatornews.ro

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*