Home » Agricultura » Fără stocuri de semințe! Seceta din anul trecut a lăsat sectorul agricol fără semințe certificate

Fără stocuri de semințe! Seceta din anul trecut a lăsat sectorul agricol fără semințe certificate

Seceta prelungită din anul trecut a afectat sever producția loturilor de semințe, care a scăzut considerabil în comparație cu anul 2021 atât la culturile de toamnă (grâu, orz, triticale) cât și la cele de primăvară (porumb, floarea soarelui, muștar, lucernă). Unele au fost calamitate 100%.

„Lipsa sistemelor de irigații în zonele în care există posibilitatea face ca și culturile destinate producerii de semințe să fie afectate considerabil, cu consecințe financiare pentru fermieri, scăderea stocurilor de semințe și cu imposibilitatea asigurării necesarului de sămânță pentru anul agricol următor”, a spus Mihaela Lespezianu, directorul Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor (ITCSMS) Vaslui.

Operatorii economici înregistrați pentru producerea semințelor pot solicita înscrierea pentru multiplicare a unei culturi semincere pe baza documentului „Declarație de multiplicare”. Anul trecut, au fost înregistrate 91 declarații de multiplicare. În cursul perioadei de vegetaţie s-au efectuat inspecții în câmp la culturile declarate, pentru  determinarea purității varietale a soiurilor/hibrizilor de semințe.

Această activitate a fost făcută de un număr de 6 inspectori oficiali. Suprafața înscrisă pentru multiplicare în anul agricol 2022 a fost de 2.630 hectare.

„Secvenţele tehnologice care trebuie aplicate tuturor loturilor de producere a seminţelor şi pe care le urmărim în câmp, sunt cele din legislație și contract pe suprafața din declarația de multiplicare: puritatea varietală; amplasarea loturilor semincere; distanţa de izolare faţă de alte culturi din aceeaşi specie; respectarea rotaţiei culturilor; metoda de semănat”, a mai apus Mihaela Lespezianu.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: