Home » Administratie » Municipiul Vaslui va avea în 2023 un buget record! Față de anul trecut veniturile sunt mai mari cu 56 milioane de lei

Municipiul Vaslui va avea în 2023 un buget record! Față de anul trecut veniturile sunt mai mari cu 56 milioane de lei

de Dănuț CIOBANU 

Primăria Vaslui a lansat în dezbatere publică bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2023. Până în data de 20 ianuarie vasluienii pot trimite pe adresa municipalității propunerile și sugestiile pe care le au în legătura cu execuția bugetară pe anul curent. Comparativ cu anul trecut, secțiunea venituri are în plus 56 milioane de lei, iar la secțiunea de cheltuieli suma este mai mare cu 78 milioane de lei. 

Pentru anul 2023, Primăria Vaslui previzionează la bugetul local venituri totale de 315.623.000 lei. Secțiunea de funcționare are venituri care se ridică la suma de 188.213.000 lei, în timp ce pentru dezvoltare sunt prognozate venituri în valoare totală de 127.410.000 lei.

La capitolul cheltuieli sunt prevăzute sume totale de 402.777.000 lei. Din această sumă, cheltuielile pentru secțiunea de funcționare sunt de 160.220.000 lei, iar pentru secțiunea de dezvoltare sunt prevăzute cheltuieli de 242.557.000 de lei.

Diferența de 87 de milioane dintre veniturile și cheltuielile prevăzute în bugetul local va fi acoperită din excedentul provenit din execuția bugetului pe anul trecut.

În ceea ce privește portofoliu de investiții, se regăsesc în buget mai multe proiecte extrem de importante printre care extinderea rețelei de distribuție a energiei electrice pe străzile Lacurilor și Ceramica, extinderea rețelei de canalizare pluvială zona străzilor Valentin Silvestru – Ștefan Procopiu, modernizarea sistemului de iluminat public din Vaslui.

De asemenea, lucrările de modernizare prevăzute pentru cele două piețe agro-alimentare din oraș sunt destinate obținerii autorizațiilor de securitate la incendiu.

„În domeniul educației, din buget vor fi finanțate lucrări de reparații la liceele „Mihail Kogălnicenau” și „Ion Mincu”, și studii de fezabilitate la Liceul cu Program Sportiv pentru un teren sintetic de fotbal, la Școala „Dimitrie Cantemir” pentru construcția unui gard, iar la Școala „Constantin Parfene” pentru construcția unei săli de educație fizică”, se arată în proiectul de buget supus dezbaterii publice.

Pe lista investițiilor figurează și construcția bazei sportive pe strada Hușului, construcția unei noi creșe în municipiul Vaslui, achiziția a două microbuze, lucrări de utilități la bazinul de înot olimpic și modernizarea unor străzi din Vaslui și din Brodoc, Moara Grecilor, Viișoara.

Municipalitatea a prevăzut și realizarea unor lucrări de modernizare pe străzile D. Cantemir, Delea, Col. I. Rebegea, Col. Tr. Oncescu, G-ral M. Cerchez, Col. A. Budeanu, Lt. Maj. Dumitru Curta, strada Filaturii și străzile din suburbiile Brodoc, Moara Grecilor și Viișoara.

Tot la capitolul investiții mai sunt finanțate și studii de fezabilitate, precum cele pentru parcarea cu plată de pe strada Ștefan cel Mare, studiu de fezabilitate privind parcare pe strada Mareșal Constantin Prezan, studiu de fezabilitate privind cale de acces pentru racordarea cartierului Filaturii în strada Ștefan cel Mare.

Nu în ultimu rând, sunt curpinse în bugetul pe anul acesta și proiecte de anul trecut ca cel privind achiziția băncilor SMART, de reamenajare a sălii de sport a Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare” (inclusiv proiectare) sau cel care vizează construirea unei Cantine sociale – Centru rezidențial persoane fără adăpost (adăpost de noapte).

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: