Home » National » Populația Chinei a scăzut anul trecut, pentru prima dată în ultimele șase decenii

Populația Chinei a scăzut anul trecut, pentru prima dată în ultimele șase decenii

Potrivit Biroului de Statistică al Chinei, la finalul anului 2022, numărul locuitorilor a scăzut la 1,411 miliarde, față de 1,412 miliarde la finalul anului 2021.

Cai Fang, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și afaceri rurale a Congresului Național al Poporului, a declarat că populația Chinei a atins apogeul în 2022, mult mai devreme decât se aștepta, și că “țara va intra într-o eră a scăderii populației”.

Rata natalității de anul trecut a fost de 6,77 nașteri la o mie de locuitori, față de 7,52 nașteri la mia de locuitori în 202. În cifre reale, asta înseamnă că în 2022 s-au înregistrat cu peste un milion mai puține nașteri decât în anul precedent.

Concomitent, 2022 a fost anul cu cea mai mare rată a mortalității în China, din 1976.

În aceste condiții, criza demografică ce se profilează amenință sistemul de pensii, iar bugetele sociale alocate pentru îngrijirea bătrânilor vor diminua probabil capacitatea de investiții a guvernului comunist.

Tot în 2022, PIB-ul Chinei a crescut cu doar 3%, o rată neobișnuit de mică pentru această țară, din cauza carantinelor prelungite și a restricțiilor anti-Covid.

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*