Home » National » România trebuie să recunoască și să protejeze familiile formate din persoane de același sex

România trebuie să recunoască și să protejeze familiile formate din persoane de același sex

Convenția Europeană a Drepturilor Omului a hotărât astăzi că toate statele din Consiliul Europei, inclusiv România, trebuie să recunoască și să protejeze familiile formate din persoane de același sex.

De asemenea, statele semnatare au obligația să asigure, fără discriminare, recunoașterea legală a cuplurilor LGBT. Decizia CEDO vine după ce două tinere au intentat un proces împotriva Rusiei, iar Moscova a răspuns că refuză să protejeze şi să recunoască familiile formate din persoane de acelaşi sex. Această decizie istorică a fost luată în cazul Fedotova și alții împotriva Rusiei și este deznodământul unui proces îndelungat, a anunțat Asociația Accept. Procesul a fost intentat de trei familii formate din persoane de același sex – cetățeni ruși care și-au depus dosarele, în vederea căsătoriei, în fața autorităților ruse.

În urma acestei decizii istorice, pentru a fi în acord cu Convenția Europeană a Drepturilor Omului, toate statele care au semnat această Convenție, inclusiv România, trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex și să creeze un cadru legal care să protejeze traiului în comun al acestor cupluri.

În hotărârea pronunțată inițial în 2021, CEDO s-a pronunțat în favoarea cuplurilor de același sex, reiterând că familiile formate din persoane de același sex sunt la fel de capabile să aibă relații de familie stabile ca și cuplurile heterosexuale, în ambele cazuri fiind necesară o formă de recunoaștere și protecție a relației.

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: