National

De ce brânzeturile sunt o sursă mare de CO2 ?

Unu din doi români consumă brânzeturi zilnic , în special la micul dejun , acestea fiind atât din producția autohtonă , cât și internațională, arată un studiu realizat de Revino Cheese and Wine.

Printre tipurile de brânză consumate cel mai des de români se numără telemeaua , mozzarela , și mai nou, parmezanul , care este nelipsit din rețetele de paste .
Cu toate astea , un român mănâncă doar 5 kilograme pe brânzeturi pe an, de 4 ori mai puțin față de un european, sau chiar de 5 ori mai puțin dacă ne raportăm la cei mai mari consumatori din lume, francezii.

S-ar putea să vă mire, însă brânzeturile au o amprentă de carbon mai mare decât cea a cărnii de porc . Spre exemplu, un kilogram de parmezan este responsabil pentru 18,6 kg CO2e, de două ori mai mult față de un kilogram de carne de porc , care produce în jur de 9,5 kg CO2e de asemenea, cele 5 kilograme consumate pe an de brânză de vacă și mozzarella sunt echivalente cu aproximativ 43 kg de CO2e.
Astfel, devine din ce în ce mai clar că reducerea consumului de carne sau lactate poate reduce semnificativ amprenta de carbon individuală. Pe lângă emisiile de carbon , o alta problema asociata acestor industrii este și suprafața extrem de mare utilizată în scopul creșterii animalelor ; de exemplu, suprafața totală de pământ care ar fi salvată dacă aceste două industrii nu ar exista ar crește cu cel puțin 75% (cât China , Europa și Australia la un loc), având în continuare resursele necesare hrănirii întregii planete . În alte cuvinte, 14,5 % din cantitatea globală de gaze cu efect de seră sunt asociate producerii de carne , lactate și ouă ( FAO ).

Daca totuși nu vreți să reduceți cantitatea de brânză consumată , e bine să vă orientați către brânzeturile moi. Brânzeturile tari necesită, de obicei, o cantitate mult mai mare de lapte decât brânzeturile moi, ceea ce înseamnă emisii mai mari. De asemenea, brânzeturile tari sunt preparate și maturate mai mult timp, ceea ce înseamnă un consum îndelungat de energie .

 

Mai jos, puteți găsi amprenta de carbon ale celor mai populare tipuri de brânză , pentru a face singuri diferențele:

Tipul de Branzet Amprenta de Carbon (kg CO2e / kg)
Cottage ( branză de vacă) 6.5 kg CO2e/ kg
Brie 8.8 kg CO2e/ kg
Mozzarella 10.8 kg CO2e/ kg
Cheddar 11.8 kg CO2e/ kg
Parmesan 18.6 kg CO2e/ kg
Ricotta 22.4 kg CO2e/ kg

 

 

sursa: infocons.ro

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button