Home » Administratie » Liberalii au propus, dar amendamentul a căzut! Comunele primesc câte 40 de mii de lei pentru întreținerea drumurilor

Liberalii au propus, dar amendamentul a căzut! Comunele primesc câte 40 de mii de lei pentru întreținerea drumurilor

de Dănuț CIOBANU 

Comunele vor primi în acest an câte 40 de mii de lei pentru întreținerea drumurilor. Liberalii au propus în ședința CJ Vaslui ca toate comunele să primească câte 50 de mii de lei, deoarece prețurile au crescut foarte mult, iar primarii au nevoie de sume consistente pentru modernizarea drumurilor sătești și comunale. Conducerea CJ-ului a replicat că pentru susținerea programului de asfaltare de la nivelul județului este nevoie de foarte mulți bani.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui a adoptat cu majoritate de voturi  repartizarea pe UAT-uri a unor sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru anul 2023.

Pentru anul curent, CJ Vaslui a propus ca TVA pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale să se repartizeze în mod egal tuturor UAT-urilor comunale, și anume câte 40 mii lei.

De la această repartizare face excepție comuna Iana care primește suma de 490 mii lei, deoarece are de cofinanțat un proiect prin care sunt supuse reparațiilor capitale o parte din drumurile din comună.

Diferența de 17.536 mii se va repartiza către UAT Județul Vaslui pentru întreținerea, repararea și deszăpezirea celor aproximativ 1.000 km de drumuri județene aflate în administrarea CJ-ului.

Gheorghe Viziteu, consilier PNL, a formulat un amendament în plenul ședinței ordinare, prin care a propus ca fiecare comună să primească suma de 50 mii lei pentru întreținerea drumurilor.

„Cu această majorare propusă de noi să se acopere creșterea prețurilor la materialele de construcții. Sunt la nivelul satelor multe drumuri din pământ și piatră. De această majorare ar beneficia toți primarii din județ”, a punctat Viziteu.

Liberalul a adus în sprijinul amendamentului mai multe argumente, ideea centrală fiind că suma de 40 mii lei este prea mică pentru a întreține drumurile sătești și comunale.

Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, a răspuns că, de-a lungul anilor, CJ-ul a preluat în întreținere foarte multe drumuri de la comune. Cum programul de asfaltare de la nivel județean cuprinde multe tronsoane de drumuri, este nevoie și de resurse financiare consistente.

Prin urmare, a precizat Dumitru Buzatu, propunerea de repartizare făcută de CJ este mult mai judicioasă în susținerea acestui program, pentru că o creștere cu 10 mii de lei a alocărilor pentru fiecare comună nu este o sumă semnificativă pentru modernizarea drumurilor.

Cum amendamentul liberalilor a fost respins la vot, proiectul de hotărâre a fost votat în forma inițială și fiecare comună va primi câte 40 mii lei pentru întreținerea drumurilor.

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*