Românii, din ce în ce mai prudenți când vine vorba de cheltuieli
Criza cu care ne confruntăm deja de ceva timp la nivel global ne-a învăţat să devenim mai chibzuiţi când vine vorba de bani. Chiar şi cei mai cheltuitori dintre noi au început să se gândească la metode prin care ar putea să economisească. Cu toate acestea, potrivit unui studiu realizat de o cunoscută aplicaţie financiară, la nivel european, românii rămân printre cei care pun cei mai puţini bani deoparte. Însă aici ar trebui să luăm întregul context în considerare, în condiţiile în care avem printre cele mai mici salarii şi, astfel, cele mai mici posibilităţi de economisire.
La nivel european, femeile preferă economiile în cash mai mult decât bărbaţii, iar opţiunea banilor ţinuţi la saltea este, cum era previzibil, influenţată de vârstă. Procentul creşte de la 15,6% reprezenzându-i pe cei cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani, la aproape 20% pentru cei de peste 45 de ani.
În România, diferenţa dintre cele două genuri în această privinţă este şi mai mare, 16% la femei faţă de 10% la bărbaţi. Surpinzătoare este însă, inversarea preferinţei pentru numerar la segmentele de vârstă, unde, contrar europenilor, cei mai tineri dintre români se gândesc să îşi puna bani deoparte într-o proporţie mai mare decât cei de peste 55 de ani. O explicaţie ar fi că cei tineri sunt mai familiarizaţi cu metodele de economisire şi cu produsele financiar-bancare sau cu instrumentele de investiţii. Fie că alegem să ne ţinem banii la saltea, să îi punem într-un cont de economii sau să nu economisim deloc, un lucru este cert: cu toţii suntem cu siguranţă mai prudenţi când vine vorba de lucrurile pe care alegem să ne cheltuim banii.