Home » Business » 1.300 de firme au intrat în faliment anul trecut! Prețurile mari la energie și gaze și lipsa banilor sunt fatale pentru antreprenori

1.300 de firme au intrat în faliment anul trecut! Prețurile mari la energie și gaze și lipsa banilor sunt fatale pentru antreprenori

de Dănuț CIOBANU 

În total, anul trecut, în județul Vaslui au ieșit de pe piață 1.303 firme. Nu mai puțin de 728 de firme s-au radiat de la Registrul Comerțului. Oamenii de afaceri au avertizat că firmele nu rezistă perioade lungi de timp cu niște prețuri foarte mari la energie, gaze naturale etc. Dacă nu se iau măsuri, avertizează patronatul, „În câțiva ani mai grei, multe firme se vor închide din cauza lipsei banilor”.

Anul 2022 a fost o perioadă nefastă pentru mediul economic vasluian. Comparativ cu anul precedent un număr foarte mare de firme a ieșit de pe piață, iar tendința este ca aceste sistări de activitate să continuie într-un ritm constant.

La capitolul suspendări, în primele 11 luni ale anului 2022, 189 de firme și-au suspendat activitatea, cu un procent de 11% mai mare decât perioada similară a anului anterior.

La capitolul dizolvări, potrivit datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului, 330 de firme s-au dizolvat, cu un procent de 68% mai mare decât în anul 2021.

Pe segmentul radieri, au fost radiate de la Registrul Comerțului 728 de firme, cu un procent de 25% mai mare decât în anul anterior.

Nu în ultimul rând, în primele 11 luni ale anului trecut, 56 de profesioniști au intrat în insolvență, ceea ce reprezintă un procent de 86% mai mare decât în anul precedent. În total, au ieșit de pe piață  1.303 firme.

Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, a avertizat de la sfârșitul anului trecut că firmele o vor duce foarte greu din cauza costurilor cu energia. Antreprenorii acuză situația din piață unde gazele naturale sunt vândute de producători cu un anumit preț în exterior și sunt apoi vântute în țară la niște tarife mult mai mari.

„Eu cred în înțelepciunea guvernanților să găsească soluții grabnice, nu să dea legi pe care să le modifice și să producă modificări la modificări. România este producătoare de gaze și energie și are posibilitatea să pună în funcțiune o serie de instalații care să producă la capacitate maximă agent termic, energie și să fie deschise noi exploatații de gaze”, a explicat Ionel Constantin.

Fără investiții în acest domeniu al producției multe firme se vor închide, a adăugat Ionel Constantin, din cauza prețurilor foarte mari.

„În câțiva ani mai grei, multe firme se vor închide din cauza lipsei banilor”, a concluzionat Constantin.

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: