Home » Administratie » Primarii vor dezvoltare, dar cu ce bani?! Avalanșa de proiecte necesită cofinanțare

Primarii vor dezvoltare, dar cu ce bani?! Avalanșa de proiecte necesită cofinanțare

Necesarul de bani pentru dezvoltarea comunităților locale este imens. Primarii au numeroase proiecte pe diferite programe de finanțare, însă principala problemă este asigurarea cofinanțării.

„Pentru anul 2023 ne-am propus foarte multe. Avem proiecte pentru dezvoltare locală, proiecte pe anumite măsuri și e nevoie de cofinanțare. Toate aceste investiții necesită bani”, a spus Ioan Dorobanțu, primarul comunei Bogdănești.

Autoritățile locale au construit un teren multifuncțional în Bogdănești, este în program reabilitarea unui pod în Buda, s-au finalizat reparațiile generale la Căminul Cultural, se lucrează la introducerea grupurilor sanitare în școli etc.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui a repartizat către UAT-uri sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru anul 2023. Pentru anul curent, CJ-ul are la dispoziție, din impozitul pe venit, suma de 38.176 mii lei care se repartizează integral, în anul 2023, comunelor, orașelor și municipiilor.

În vederea repartizării fondului de 6 % din impozitul pe venit, CJ Vaslui a consultat în scris primarii, care au comunicat necesarul de fonduri pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, susținerea programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală și cheltuieli de funcționare, pe care UAT-urile nu le pot finanța din venituri proprii și din sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale.

Necesarul de fonduri solicitat până la această dată de primari este în sumă de 1.279.239 mii lei, iar suma pe care trebuie să o repartizeze CJ Vaslui este de numai 38.176 mii lei, ceea ce înseamnă asigurarea necesarului în procent de aproximativ 3 %.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: