Trei persoane cercetate sub măsura controlului judiciar pentru falsificarea unor procuri notariale necesare însoţitorilor minorilor la ieşirea din ţară
Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Aeroport Henri Coandă, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, efectuează cercetări faţă de trei persoane, cetăţeni români, suspectaţi de falsificarea de înscrisuri oficiale care ulterior erau folosite la controlul de frontieră.
Acţiunea a pornit de la mai multe cazuri înregistrate în cursul anului trecut, când poliţiştii de frontieră din cadrul PTF Aeroport Henri Coandă au depistat, cu ocazia derulării formalităţilor de frontieră, mai multe persoane care au prezentat la control procuri notariale false pentru minorii pe care îi însoţeau. În cadrul cercetărilor s-a constatat că cei în cauză, părinţii sau rudele copiilor, au apelat la diferite persoane care le-au procurat documentele respective. Aceştia aveau nevoie de acordul celuilalt părinte pentru a ieşi cu minorul din ţară şi au motivat că nu ştiau despre faptul că documentele astfel obţinute nu erau autentificate la notariat.
Poliţiştii de frontieră au extins cercetările şi au identificat mai multe persoane, cetăţeni români, care se ocupau cu falsificarea înscrisurilor oficiale. Persoanele în cauză identificau şi racolau clienţi care aveau nevoie de astfel de documente, se prezentau cu calitate oficială şi le emiteau documente false, în schimbul unor sume de bani (între 150 şi 500 lei).
În data de 18.01.2023, poliţiştii de frontieră din cadrul aeroportului, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, au efectuat şapte percheziţii domiciliare la mai multe locaţii de pe raza municipiului Bucureşti, judeţului Călăraşi şi judeţul Ilfov.
În urma acestor activităţi au fost depistate şi ridicate în vederea continuării cercetărilor mai multe documente false, matriţe pentru ştampile, laptop-uri, instrumente de stocare externe, telefoane mobile, sume de bani (ridicate în vederea recuperării prejudiciilor). De asemenea, au fost puse în aplicare 5 mandate de aducere, persoanele în cauză fiind aduse la audieri.
În urma audierii şi administrării probelor, faţă de trei persoane de sex feminin, cu vârste cuprinse între 43 si 63 de ani, au fost emise ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore, ulterior fiind dispusă instituirea măsurii preventive a controlului judiciar.
În cauză se derulează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, înşelăciune, falsificarea de instrumente oficiale, folosirea de instrumente false, la finalizare urmând a fi luate măsurile legale ce impun