Home » National » Ungurii vin în România pentru a-și face plinul la mașină cu un preț mai mic

Ungurii vin în România pentru a-și face plinul la mașină cu un preț mai mic

Preţurile carburanţilor au explodat în Ungaria, după ce guvernul de la Budapesta a eliminat plafonul în luna decembrie şi a majorat accizele la combustibili, astfel că mulţi șoferi maghiari au început să treacă graniţa în Slovacia sau România pentru a face plinul la preţuri mai mici.

Anul trecut, când prețurile erau plafonate în Ungaria și românii treceau granița să alimenteze în țara vecină, guvernul de la Budapesta a introdus regula ca mașinile înmatriculate în altă țară să plătească la prețul pieței. În timp ce la o benzinărie MOL din oraşul ungar Esztergom litrul de motorină costa zilele trecute 690 de forinţi (1,90 dolari), peste Dunăre, în oraşul slovac Sturovo litrul de motorină costa 1,76 dolari.

 

Tamas Pletser, analist la Erste Investment susţine că preţurile la carburanţi în Ungaria erau mai mari decât în alte părţi din regiune şi din cauza taxelor mai mari, dar şi pentru că plafonarea a distorsionat modul de funcţionare a pieţei carburanţilor, eliminând competiţia. Din cauza preţului redus de comercializare, anul trecut firmele din Ungaria au încetat să mai importe combustibili, ceea ce a agravat deficitul, şi multe benzinării de talie redusă au fost forţate să înceteze activitatea din cauza acumulării pierderilor.

 

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: