Home » National » 90% din volumul de lemn pe picior oferit de Romsilva în cadrul licitației principale a fost adjudecat de agenții economici

90% din volumul de lemn pe picior oferit de Romsilva în cadrul licitației principale a fost adjudecat de agenții economici

În cadrul licitației principale pentru vânzarea lemnului pe picior, pentru anul de producție 2023, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a oferit agenților economici atestați un volum de 2.515.000 metri cubi de lemn, fiind adjudecați 2.266.000 metri cubi, ceea ce reprezintă aproximativ 90%.
Față de licitația principala organizată în anul 2022, procentul de adjudecare raportat la volumul oferit a fost cu 6% mai mare.
Licitația principala s-a derulat în lunile noiembrie și decembrie, la nivelul direcțiilor silvice, prin intermediul platformei electronice de licitații, care asigura transparență totală, reducerea birocrației, echidistantă, acces nelimitat că număr de participanți, precum și condiții sporite de concurențialitate.
Prețul mediu de pornire în cadrul licitației principale, pentru lemnul oferit pe picior, a fost de 269,91 lei/metru cub, iar prețul mediu de adjudecare a fost de 410,22 lei/metru cub, cu 5% mai mare decât prețul mediu obținut anul trecut.
Menționăm că Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va pune pe piață în acest an un volum de 10 milioane de metri cubi recoltați din pădurile proprietatea publică a statului, din care 50% va fi valorificat că lemn fasonat, exploatat prin forțe proprii sau contracte de prestări servicii de exploatare forestieră, și 50% prin licitații de vânzare a lemnului pe picior, urmând că acesta să fie exploatat și valorificat de către agenții economici atestați.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigura servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și naționale, precum și 12 herghelii de stat.
Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% dețin certificarea managementului forestier în standard internațional.

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: