Home » National » Gabriela Firea: „Nimic nu e mai trist ca o mamă și pruncul ei să ajungă pe drumuri din cauza abuzurilor partenerului”

Gabriela Firea: „Nimic nu e mai trist ca o mamă și pruncul ei să ajungă pe drumuri din cauza abuzurilor partenerului”

 Gabriela Firea a vizitat un centru la Bacău, unde mamele victime ale violenței domestice, dar și tinerele mame, adolescentele care au dat naștere unor copii mult prea devreme, sunt ajutate, cu blândețe și profesionalism, să treacă peste traume. Ministrul Familiei le mulțumește pentru tot suportul acordat în timpul vizitei președintelui Consiliului Județean Bacău, Valentin Ivancea, senatoarei Cristina Breahnă-Pravăț, directorului DGASPC Bacău, Cristian Codreanu, și colegilor din ANPDCA.
Cel mai mic bebeluș găzduit în acest centru abia a împlinit o lună de viață. Este o mâna de om crescută de un alt copil, mama lui, care abia a împlinit și ea 17 ani. O poveste sfâșietoare. Un copil cu copil pentru care viața grea a început prea devreme. Însă, la centrul maternal are un acoperiș deasupra capului și toate cele necesare traiului de zi cu zi, dar și posibilitatea ca, ajutată de oamenii speciali care lucrează acolo, să-și facă un plan de viață, să învețe să aibă grijă de un bebeluș și să se pună pe picioare.
 Avem, la nivelul întregii țări, 56 de centre maternale unde ajung anual sute de gravide sau mame. Ca și la Bacău, sunt acele centre unde mamele cu bebeluși aflate în situații vulnerabile – generate de sărăcie, de violența în familie, de lipsa oricărui sprijin – găsesc un adăpost și un ajutor pentru a-și putea îngriji copiii. Este una dintre soluțiile pe care le avem pentru a le fi alături acestor femei.
 Mamele minore reprezintă încă una dintre cele mai dure și mai triste realități ale României. Cele mai recente statistici oficiale sunt dezarmante: 16.500 de adolescente și tinere până în 20 ani au născut doar în 2021. Aproape 700 dintre ele aveau sub 15 ani, destine modificate brutal pentru totdeauna.
 În centrul din Bacău am găsit și cazuri dramatice ale mamelor abuzate fizic și emoțional de partenerii de viață. Doamne care și-au luat copiii și au plecat unde au văzut cu ochii. M-a impresionat nespus cazul unei mame care a ajuns sub protecția autorităților în primul rând pentru a-și scăpa fiica în vârstă de șase ani de abuzurile sexuale ale tatălui. Sunt convinsă că fetița va primi tot ajutorul specialiștilor inimoși de la Bacău.
 Ca ministru al Familiei, sunt conștientă de responsabilitatea care îmi revine pentru a găsi soluții de prevenire a fenomenului violenței domestice, dar și pentru mai puține cazuri de adolescente care devin mame. Îmi doresc mult creșterea natalității în România, dar să fie o creștere sănătoasă, mame care să poată crește frumos și bine copiii cărora le dau viață.”, a declarat într-o postarea pe rețelele de socializarea Gabriela Firea. 

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: