Home » Culture » Se prăbușește istoria peste noi! Zeci de monumente sunt în ruină și pe cale de dispariție

Se prăbușește istoria peste noi! Zeci de monumente sunt în ruină și pe cale de dispariție

de Dănuț CIOBANU 

Județul Vaslui are înscrise în Lista Monumentelor Istorice 440 de monumente. Din păcate, o mare parte a acestor vestigii istorice sunt abandonate și în paragină, iar fără un plan general de restaurare o mare parte din aceste monumente vor dispare. Într-o stare de ruină este și conacul de la Solești, care este legat puternic de primul domnitor al Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești, Alexandru Ioan Cuza.

Județul Vaslui are înscrise în Lista Monumentelor Istorice 440 de poziții (dintre care 83 de categorie A, adică de interes național și 359 de categorie B – interes local). Dintre acestea, 148 de poziții aparțin domeniului arheologiei (17 poziții de categorie A și 131 de poziții de categorie B), 268 sunt monumente de arhitectură (57 de categorie A și 209 de categorie B), iar 24 sunt de for public (7 de categorie A și 17 de categorie B).

Corina Ursache, director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Vaslui, a precizat că toate obiectivele (clădiri, situri arheologice, monumente de for public) cu o importanţă arhitecturală aparte, dar și cu o semnificație istorică deosebită sunt incluse în Lista Monumentelor Istorice, care cuprinde obiectivele protejate de lege și cu un statut special,  din întreaga ţară.

„Acest document se actualizează periodic, de către Institutul Național al Patrimoniului și Ministerul Culturii, în colaborare cu direcțiile județene pentru cultură și autoritățile locale. Monumentele istorice (monumentele, ansamblurile şi siturile istorice și arheologice) sunt clasate în două grupe: grupa A, care include monumentele istorice de valoare naţională şi universală, şi grupa B, care le include pe cele reprezentative pentru patrimoniul cultural local”, a explicat Corina Ursache.

Din nefericire, numeroase monumente istorice care sunt într-o stare avansată de degradare și necesită lucrări de restaurare și consolidare.

Din lunga listă a ruinelor fac parte: Casa Mavrocordat, azi Palatul Copiilor, cod VS-II-m-A-06711, municipiul Vaslui, str. Ștefan cel Mare; Conacul Rosetti-Solescu, cod VS-II-m-A-06881.01, sat Soleşti, com. Soleşti; Conacul Roset-Balş, cod  VS-II-a-A-06870, sat Pribeşti, comuna Codăeşti; Conacul Sturdza și  Biserica Sf. Gheorghe, cod VS-Im-A-06888, sat Tacuta, com. Tacuta; Biserica Adormirea Maicii Domnului, cod LMI VS-II-m-A-06887, sat Tatomirești; comuna Rebricea; Casa Sotir  Zaharia, azi casa parohială a Bisericii  Sf. Nicolae, cod LMI VS-II-m-B-06813, Huși; Ansamblul vechiului spital comunal Huși, cod LMI VS-II-a-B-06819, Huși, cele două corpuri de la intrarea în incinta spitalului etc.

Ruina de la Solești!

Vestitul conac de la Solești, județul Vaslui, care este legat puternic de primul domnitor al Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești, Alexandru Ioan Cuza, pare să fie condamnat la dispariție.

În prezent, conacul Rosetti-Solescu se găsește într-o stare avansată de degradare. Pereții portanți prezintă fisuri și dislocări, urmare cutremurelor din 1977 și 1990.

Acoperișul din zona de sud-est este distrus de intemperii, iar terasa de pe fațada de vest este prabușită. Învelitoarea îmbatrânită și deteriorată facilitează pătrunderea apelor rezultate din precipitații, accelerând procesul de degradare.

Planșeele sunt fisurate și partial dislocate. Pardoselile, tâmplăria și sobele de teracotă sunt dispărute, iar instalația electrică distrusă. Aceasta stare de ruinare caracterizează și zidul de incintă, păstrându-se doar câteva fragmente pe laturile de nord și vest.

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: