Home » Local » Investiție pentru viitor la SJU Vaslui! Proiect european de peste 1,6 milioane de euro, dedicat mamei și copilului

Investiție pentru viitor la SJU Vaslui! Proiect european de peste 1,6 milioane de euro, dedicat mamei și copilului

de Dănuț CIOBANU 

Spitalul Județean de Urgență Vaslui în parteneriat cu Institutul Mamei și Copilului din Republica Moldova implementează un proiect transfrontalier pentru îmbunătățirea sănătății mamei și nou-născuților. Proiectul are o valoare de peste 1,6 milioane de euro și vizează dotarea cu echipamente a instituţiilor medicale de pe ambele părţi ale frontierei.

Spitalul Județean de Urgență (SJU) Vaslui a semnat contractul grant pentru proiectulul transfrontalier „Cea mai bună șansă la viață pentru nou-născuți – îmbunătățirea rezultatului neonatal în zona de frontieră România – Republica Moldova”. Proiectul a fost depus spre finanțare prin Programul  Operaţional Comun Romania-Republica Moldova 2014-2020.

Proiectul transfrontalier are ca parteneri IMSP IMC-MD Institutul Mamei și Copilului din Republica Moldova și SJU Vaslui.Valoarea totală a proiectului este de 1.635.610.49 euro, contribuţia Uniunii Europene fiind de 1.278.873.00 euro.

Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea stării de sănătate și a rezultatelor spitalizării populației prin îmbunătățirea infrastructurii și a dotării cu echipamente de ambele părți ale graniței.

„Dorim îmbunătățirea infrastructurii sanitare prin reabilitarea secțiilor de nou-născuți și prematuri din IMSP IMC-MD din Republica Moldova și dotarea cu echipamente a SJU Vaslui-RO. Urmărim permiterea unei eficiențe mai mari în furnizarea de asistență medicală prin cooperare transfrontalieră, prin participarea la un schimb de experiență și la un atelier comun de schimb de experiențe și proceduri și practici de îngrijire orientate către pacient. De asemenea, ne propunem îmbunătățirea sănătății mamei și nou-născuților prin desfășurarea de rulote pentru educarea viitoarelor mame/proaspete despre îngrijirea sănătății în timpul sarcinii, travaliul, nașterea, îngrijirea postpartum și îngrijirea nou-născutului”, a spus Ana Rinder, directorul SJU Vaslui.

În cadrul proiectului va avea loc o achiziție de echipamente:

Masă de resuscitare neonatală cu cântar, sistem de resuscitare cu piesa T, monitorizare SpO2 și pulsoximetru; Lampa LED pentru fototerapie ( 2 unități); Audiometru neonatal (măsurând oto-emisii, frecvență 700-4000 Hz, intensitate stimul 83 dB peSPL) (1 unitate); Endoscop/colonoscop (1 unitate); Masa de ginecologie-complet echipată (1 unitate); Aparat cu ultrasunete pentru Ginecologie-complet echipat (1 unitate); Elaborarea materialelor de vizibilitate, promoționale și de informare publică și diseminare; Organizare de schimb de experienta intre cei doi parteneri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*