Home » Local » IPJ Vaslui: ATENȚIONARE ADRESATĂ CONDUCĂTORILOR AUTO!

IPJ Vaslui: ATENȚIONARE ADRESATĂ CONDUCĂTORILOR AUTO!

Având în vedere atenţionările meteorologice emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, atenţionăm conducătorii auto în privinţa pericolelor care pot apărea pe drumurile publice.Având în vedere atenţionările meteorologice: 

COD PORTOCALIU (ninsori abundente, viscol) emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, valabilă pentru perioada 27 ianuarie 2023, ora 10:00 – 29 ianuarie 2023, ora 10:00, pentru zonele : În județele Vrancea, Buzău și în zona de munte a județelor Prahova, Dâmbovița și Argeș va ninge abundent (35…50 l/mp) și se va depune strat de zăpadă consistent. Vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55…65 km/h și vor fi perioade în care va fi viscol și vizibilitate scăzută.

COD GALBEN (cantități însemnate de precipitații sub formă de ploaie și ninsoare, viscol și intensificări ale vântului) emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, valabilă pentru perioada 27 ianuarie 2023, ora 10:00 – 29 ianuarie 2023, ora 10:00, pentru zonele : În Dobrogea, Muntenia, Carpații Meridionali și local în Moldova, sud-estul Transilvaniei și în Carpații Orientali vor fi precipitații însemnate cantitativ și se vor acumula în general 25…40 l/mp.

În sud-estul Transilvaniei va ninge, iar în zonele joase de relief din Muntenia și Moldova, la început vor fi precipitații sub formă de ninsoare, lapoviță și ploaie, apoi treptat vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă. În Dobrogea pe parcursul zilei de vineri vor fi mai ales ploi, în transformare din noaptea de vineri spre sâmbătă în lapoviță și ninsoare. În aceste zone, local și temporar, vor fi și intensificări ale vântului, cu viteze în general de 45…55 km/h, viscolind ninsoarea.

În Carpații Meridionali și local în Carpații Orientali va continua să ningă, să se depună strat de zăpadă consistent și vor mai fi intervale cu viscol (rafale de peste 50…70 km/h) și vizibilitate scăzută.; atenţionăm conducătorii auto în privinţa pericolelor care pot apărea pe drumurile publice.

Fenomenele meteo prognozate în cazul CODULUI GALBEN (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceață) POT FI TEMPORAR PERICULOASE pentru desfășurarea unor activități.

Fenomenele meteo prognozate în cazul CODULUI PORTOCALIU Fenomenele meteorologice prognozate (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă) VOR FI PERICULOASE, cu un grad de intensitate mare.

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Vaslui recomandă cetăţenilor să evite deplasarea în zonele afectate de condiţiile meteorologice nefavorabile. Dacă totuşi nu puteţi amâna călătoria din motive de maximă necesitate, asiguraţi-vă că aveţi suficient combustibil în rezervor, pentru ca în cazul unor blocaje să nu suferiţi din cauza temperaturilor scăzute şi, totodată, să puteţi continua drumul după deblocare.

Informaţi-vă cu privire la condiţiile meteo şi echipaţi-vă maşina corespunzător!

Recomandăm conducătorilor auto:

–  să evite acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul poate derapa;

–   să folosească cu precădere frâna de motor atunci când se deplasează pe un carosabil alunecos sau când drumul este acoperit cu zăpadă, gheață sau polei;

–  să nu efectueze depăşiri riscante;

– înainte de plecare, să se informeze cu privire la condițiile meteo și la starea drumului pe care urmează să conducă;

–  să conducă prudent în perioada sezonului rece;

–  să aibă grijă la adaptarea vitezei la condițiile de drum;

–  să evite drumurile pe timp de noapte sau pe distanțe mari;

–  să utilizeze corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare și cel de climatizare-dezaburire;

–  să folosească luminile de întâlnire și pe timpul zilei;

– să păstreze o distanță suficientă față de autovehiculele din fața sau lateralul lor;

–  pietonii sunt sfătuiţi să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de traversare a fost observată de către şoferi și că aceştia au oprit maşinile.

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: