Home » National » România va avea un nou spital de oncologie pentru copii

România va avea un nou spital de oncologie pentru copii

România va avea un spital de oncologie pentru copii din toamna anului 2023. Acesta va avea 9 etaje, 187 de paturi și 5 săli de operație pe o suprafață de 12.000 mp. Unitatea medicală este prima din țară construită în întregime din donații. 350.000 de persoane fizice și 7.000 de companii îmbrățișează cauza Asociației “Dăruiește Viața” și împreună reușesc să strângă 43 de milioane de euro în 10 ani. Chiar și grupul Metallica este implicat în campania de donații de mare amploare, relatează agenția de presă bulgărească BTA, citată de Rador.

În spatele proiectului, care este adesea numit „Spitalul Speranței” în România, se află Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu – fondatoare ale Asociației „Dăruiește viața”. Provocate de povestea lui Dragoș, în vârstă de 17 ani, bolnav de leucemie, mânate de dorința de a ajuta, cele două femei au început să caute tot felul de modalități pentru a strânge fonduri.

Spitalul de Oncologie pentru Copii va fi primul din România în care un copil bolnav de cancer va avea acces la tratament multidisciplinar. În unitatea medicală din București se vor efectua operații, radioterapie, chimioterapie, consultații la medicul cardiolog, la medicul stomatolog. Proiectul a fost realizat și cu ajutorul specialiștilor din Olanda, Iordania și Spania.

„Acesta este primul spital de pediatrie din România în care se are în vedere și părintele. Camerele au două paturi rabatabile de perete care sunt destinate părinților. Este primul spital în care ne-am gândit mult la partea emoțională. Pentru copil. Sunt locuri de joacă. O grădiniță. O sală de cinema. Și un mini observator deasupra. Lucrurile ar trebui organizate astfel încât o persoană, după ce intră într-un spital, să se simtă în continuare om” au spus fondatoarele Asociației “Dăruiește Viață”.

Sursa: BTA / Articol de Martina Ganceva, corespondent BTA la București / Rador / Traducere: Mirela Petrescu

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*