Home » National » România a pierdut în ultimii zece ani peste un milion de locuitori

România a pierdut în ultimii zece ani peste un milion de locuitori

INSSE a publicat noi date sintetice de la recensământul de anul trecut, care arată că fenomenul de îmbătrânire a populație României s-a accentuat, dar între diferitele zone ale țării sunt diferențe majore, date probabil în special de dezvoltarea economică.

Astfel, vârsta medie a populației rezidente a crescut la 42,4 ani (față de 40,8 ani la recensământul din 2011) pe fondul emigrației tinerilor, natalității scăzute, dar și al creșterii speranței de viață. Teleorman este județul cu cea mai îmbătrânită populație, cu o medie de vârstă de 46,3 ani, iar Ilfov și Iași au, pe medie, populația cea mai tânără.

INSSE explică faptul că, din punct de vedere regional, Oltenia are acum însă cea mai îmbătrânită populație, cu o medie de vârstă de 43,7 ani, în vreme ce zona cu populația cea mai tânără este regiunea Nord-Est unde vârsta medie este 40,8 ani. De altfel Iași, cu peste 750 de mii de locuitori, (cel mai populat județ al României după București) nu a înregistrat o scădere semnificativă a populației în ultimul deceniu, în vreme ce în Suceava populația a crescut. S-au mai înregistrat creșteri ale populației doar în Bistrița-Năsăud și Ilfov, dar în acest din urmă județ, INS explică faptul că este vorba de o migrare, în special a populației tinere, din București (cele mai mari creșteri le înregistrează comunele învecinate – Chiajna, care este de facto un cartier al Bucureștiului, precum și Popești-Leordeni).

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*