Home » National » 1 februarie – Ziua intendenţei militare

1 februarie – Ziua intendenţei militare

Ziua intendenţei militare se sărbătoreşte, în fiecare an, la 1 februarie. Această zi marchează data la care s-a emis Înaltul Ordin de Zi nr. 29, la 1 februarie 1861, fiind actul de constituire a intendenţei armatei, prin care s-a format corpul ofiţerilor de intendenţă militară, condus de intendentul general al armatei, subordonat Ministerului de Război, menţionează site-ul www.mapn.ro.

Tot la 1 februarie sărbătoresc Ziua intendenţei şi reprezentanţii structurilor de specialitate din cadrul Sistemului naţional de ordine publică şi siguranţă naţională, potrivit site-ului Ministerului Afacerilor Interne (MAI), www.mai.gov.ro. Astfel, în cadrul tuturor departamentelor de logistică ale MAI, în cursul acestei zile, se desfăşoară activităţi care marchează sărbătorirea Zilei intendenţei.

Înainte de Unirea celor două Principate, pe timpul Regulamentelor Organice, în Ministerele de Război ale Moldovei şi Munteniei funcţiona câte o secţie de intendenţă, fără a avea însă atribuţii clar definite, conform volumului „Calendarul tradiţiilor militare” (2010). Consacrarea intendenţei ca specialitate distinctă a Armatei Române a fost accelerată de Unirea Principatelor Române. Astfel, prin Decretul nr. 417 din 30 august 1860 s-a hotărât întrunirea administraţiilor militare şi a intendenţelor într-o singură administraţie, sub ordinele Ministerului de Război din Bucureşti.

 

 

sursa: agerpres.ro

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*