Home » National » Banca Centrală Europeană crește dobânda de referință cu 0,5%

Banca Centrală Europeană crește dobânda de referință cu 0,5%

Decizia BCE duce dobânda de referință la 3% și împinge costurile de împrumut la cel mai mare nivel de după 2008, instituția afirmând că va majora probabil dobânda de referința și în martie, dar și ulterior, pentru a ajuta inflația din Zona Euro să se apropie de 2%. În ianuarie, inflația era de 8,5%.

„Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 50 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecinţă, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 3,00%, 3,25% şi, respectiv, 2,50% începând cu data de 8 februarie 2023″, se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii de joi a Consiliului guvernatorilor BCE.

Creșterea de astăzi este a cincea la rând și este în linie cu așteptările analiștilor și corelată cu cea a Băncii Angliei. Și Fed a majorat dobânda cu 0,25% săptămâna aceasta. În urmă cu două luni, BCE a crescut dobânda de referință cu +0,5%, un pas mai mic decât cele anterioare de +0,75%.

În acest context, ratele dobânzilor principalelor operaţiuni de refinanţare, instrumentului marginal de creditare şi depozitelor au fost majorate până la nivelurile de 3,00%, 3,25% şi 2,50%, cu efect din 8 februarie 2023″, subliniază BCE.

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: