Home » Administratie » Dezvoltare cu bani europeni! Municipiul Vaslui are investiții de 170 de milioane de lei de la Uniunea Europeană

Dezvoltare cu bani europeni! Municipiul Vaslui are investiții de 170 de milioane de lei de la Uniunea Europeană

de Dănuț CIOBANU 

Pentru prima dată în ultimii ani, bugetul municipiului Vaslui are sume mai mari alocate la secțiunnea de dezvoltare decât pentru funcționare. Performanța financiară bifată de autoritățile locale a fost posibilă datorită fondurilor europene. Din suma totală de 210 milioane de lei alocată pentru proiecte de investiți, nu mai puțin de  170 de milioane de lei sunt fonduri de la Uniunea Europeană.

Consiliul Local Vaslui a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2023. Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, a spus consilierilor locali că este pentru prima dată când cheltuielile pentru dezvoltare sunt mai mari decât cheltuielile pentru funcționare.

„Creșterea sumelor pe dezvoltare se datorează fondurilor europene nerambursabile. Din suma totală de 210 milioane de lei alocată pentru cheltuielile de dezvoltare, 170 de milioane sunt fonduri europene”, a explicat Pavăl.

Primarul a adăugat că la finalul anului 2023 vor fi contabilizate la bugetul local venituri mult mai mari, deoarece sunt proiecte depuse pe diverse programe și urmează semnarea contractelor de finațare. Este vorba despre PNRR, Programul „Anghel Saligny”, Fondul de Mediu.

De asemenea, pentru noul exercițiu bugetar al Uniunii Europene a demarat Programul Operațional Regional, iar municipiul Vaslui beneficiază din acest an de o linie de finanțare de 62 milioane de euro.

„Bugetul adună propuneri de la cetățenii municipiului Vaslui, organizații de tineret, partide politice. După ce am cuantificat veniturile (impozite și taxe locale, impozitul pe venit, alocări de TVA etc.) revine la venituri sume de 330 milioane de lei la care se adaugă excedentul de 60 milioane de lei, adică o sumă de 392 milioane de lei la venituri cu care pornim la drum”, a mai spus Vasile Pavăl.

Printre proiectele finanțate la secțiunea de dezvoltare se numără „Reabilitarea şi modernizarea unităţilor de învăţământ preuniversitar din Municipiul Vaslui – Liceul „Ion Mincu” – 2.703.039 lei; „Reconversia unui teren degradat din zona Copou în zonă verde și de agrement” – 14.271.546 lei; „Proiect de extindere a rutelor traseelor şi staţiilor pentru transportul public de călători” – 167.117.650 lei; „Proiect de realizare depou pentru transportul public” – 36.754.186 lei; „Înnoirea parcului auto pentru transportul public de persoane” – 36.904.310 lei; „Construire locuințe pentru tineri în Municipiul Vaslui” – 42.870.111 lei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*