Home » Local » Peste 300 de polițiști au verificat în ultimele zile 500 de vehicule. Au fost reținute 58 de permise de conducere

Peste 300 de polițiști au verificat în ultimele zile 500 de vehicule. Au fost reținute 58 de permise de conducere

În perioada 30 ianuarie – 05 februarie 2023, pe toate drumurile publice din județul Vaslui, polițiștii rutieri și de ordine publică ai Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui au acționat pentru creșterea gradului de disciplină rutieră și pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, înregistrate la nivel județean.

În cadrul activităților desfășurate pe drumurile publice din județul Vaslui, cei 311 de polițiști au verificat peste 500 de vehicule și legitimat peste  650 de persoane.

În urma neregulilor constatate, polițiștii au aplicat 344 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 87.435 de lei, 343 de sancțiuni fiind aplicate pentru încălcări ale O.U.G. nr. 195/2002 (privind circulația pe drumurile publice). Dintre acestea, 213 sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru depășirea limitelor maxime de viteză admise, 53 au fost aplicate pentru abateri săvârșite de pietoni, iar 30 au fost fost aplicate pentru abateri săvârșite de bicicliști.

De asemenea, au fost reținute 58 de permise de conducere.

Principalele cauze care au condus la reținerea permiselor de conducere au fost depășirea limitei legale de viteză (43), conducerea sub influența alcoolului (4) și neacordarea de prioritate pietonilor (8), folosirea telefonului mobil concomitent cu încălcarea altor reguli de circulație (2), conducere agresivă (1).

Cu ocazia derulării acțiunilor, s-a constatat și săvârșirea a 2 infracțiuni la regimul rutier, respectiv”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”(2).

Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui recomandă să vă planificaţi din timp călătoriile, să vă interesaţi de condiţiile meteo-rutiere existente pe traseul ce urmează să îl parcurgeţi şi să adaptaţi viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic.

Conform Directivei  92/23/CE, pe anvelopele de iarnă trebuie să fie aplicate literele „M+S”, „M.S” sau „M&S”. Aceste marcaje sunt obligatorii și în cazul cauciucurilor de tip “all season”. Menționăm faptul că, în legislație, nu este specificată o perioadă anume a anului în care conducătorii auto sunt nevoiți să aibă dotate autovehiculele cu anvelope de iarnă, lanțuri sau alte echipamente antiderapante, obligația fiind impusă de condițiile meteo.

Conform art. 102, alin. 1, pct. 28  din O.U.G. 195/2002 republicată privind circulația pe drumurile publice, „conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate”, este sancționată contravențional cu amendă cuprinsă între 9-20 de puncte sau avertisment.         De asemenea, în cazul prezentat mai sus, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia, se reţine de către poliţia rutieră, eliberându-se o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație.

Cu ocazia derulării acțiunilor, s-a constatat și săvârșirea a 2 infracțiuni la regimul rutier, respectiv”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”(2).

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: