Home » Local » Bolile legate de enterologie sunt în creștere! Tot mai mulți pacienți cu cazuri foarte grave se adresează SJU Vaslui

Bolile legate de enterologie sunt în creștere! Tot mai mulți pacienți cu cazuri foarte grave se adresează SJU Vaslui

de Dănuț CIOBANU 

În județul Vaslui a fost lansată campania de testare gratuită privind afecțiunile hepatice. Este vorba despre un proiect LIVE(RO)2-EST al cărei beneficiar este Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, cu parteneri Asociația Română Anti-Sida (ARAS) și Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Spiridon” Iași. 

Campania, lansată la Vaslui sub sloganul „Împreună oprim hepatita. Hai la doctor!, #LIVE (RO)2 Acum și în județul Vaslui!”, are ca obiectiv furnizarea de servicii medicale de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament a pacienților cu boli hepatice cronice, secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C din 12 județe.

„Bine ați venit în Vaslui! Și la Vaslui se nasc oameni care au făcut lucruri foarte importante  pentru această țară și dumneavoastră sunteți printre ei. În ceea ce privește bolile legate de enterologie din punctul meu de vedere sunt în creștere. După pauza de doi ani vin la noi cazuri foarte grave. Vrem să creștem numărul de paturi la gastroenterologie de la 15 la 20 de paturi, pentru că  avem mulți pacienți  care se adresează spitalului. Compartimentul nostru are trei medici gastroenterologi care fac și partea de ambulatoriu. Spitalul Județean de Urgență (SJU) Vasluiva fi un partener de nădejde pentru a derula acest proiect cu succes. Vă admir că derulați acest proiect”, a spus Ana Rinder, directorul SJU Vaslui.

La Vaslui, echipa de implementare a proiectului se bucură de sprijin din partea Consiliului Județean Vaslui, Primăriei municipiului Vaslui, alături de Colegiul Medicilor, Casa de Asigurări de Sănătate, Direcția de Sănătate Publică, SJU Vaslui și foarte mulți medici de familie.

„Vasluiul este penultimul județ pe care îl vizitez. Deși v-am lăsat aparent la urmă, a fost de fapt începutul. Înainte de a demara #LIVE RO2, împreună cu echipa Institutului de Gastroenterologie și Hepatologie Iași ne-am propus să începem eliminarea hepatitei C la Vetrișoaia. Putem spune că prima zonă la nivel național fără hepatită C este Vetrișoaia la acest moment. Am avut un motiv sentimental când am ales această comună, fiindcă primul loc de muncă al tatălui meu a fost la Vetrișoaia. Astfel, de la cel mai mare la cel mai mic, am reușit în câteva zile să efectuăm teste de screening la toată populația din Vetrișoaia, iar în perioada care a urmat am reușit să tratăm toți pacienții depitați cu infecție virală de tip C și la peste 99 la sută dintre aceștia să obținem rezultate pozitive. Un astfel de proiect nu ar fi fost posibil și nici fezabil, dacă nu am fi avut uneltele pentru a vindeca infecția virală de tip C. De mai bine de șase ani avem la dispoziție tratamentele antivirale care ne permit vindecarea virusologică la peste 99 la sută din cazuri. Dacă vom face aceste lucruri, vom reuși să nu mai avem o astfel de mortalitate prin ciroză hepatică, cum este astăzi în România”, a spus prof. univ. dr. Anca Trifan, managerul proiectului.

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: