Home » National » Dictatorul sirian, Assad, refuză intrarea ajutoarelor

Dictatorul sirian, Assad, refuză intrarea ajutoarelor

Cutremurul masiv care a provocat distrugeri uriașe și a dus la moartea a mii de oameni a venit ca o nouă povară imposibil de dus pentru o populație deja afectată de peste un deceniu de un război civil sângeros. Pe lângă drama războiului și a dezastrului natural, sirienii sinistrați trebuie să îndure foamea și lipsa medicamentelor și a bunurilor de bază. Rutele de transport pentru ajutoarele umanitare promise sunt, însă, blocate după ani de zile de războiul civil. În prezent, există o singură astfel de rută în teritoriul controlat de rebelii anti-Assad – la Bab al-Hawa, scrie BBC, iar dictatorul sirian refuză să ofere ajutoarele care ajung la Damasc zonelor controlate de opoziție.

Singura trecere dintre Siria și Turcia aprobată de ONU pentru transportul de ajutor umanitar în Siria nu funcționează din cauza avariilor la drumurile din jurul ei, conform oficialilor ONU, citați de NYT. Această situație exacerbează o criză umanitară uriașă care nu face decât să se înrăutățească cu trecerea timpului. Punctul de trecere, cu numele de Bab al-Hawa, a fost singura legătură pe care Siria măcinată de război civil a avut-o cu ajutoarele umanitare în ultimii nouă ani.

Majoritatea ajutoarelor trec prin Damasc, prin capitală, aflată sub controlul regimului Assad. Astfel, sângerosul dictator sirian este cel care controlează care regiuni primesc sau nu ajutoarele umanitare, iar acesta alege de mult timp să nu permită intrarea ajutoarelor în regiunile controlate de opoziție.

Din acest punct de vedere, punctul de la Bab al-Hawa este esențial pentru regiunile afectate puternic de cutremur. Izolați și bombardați de forțele loiale lui Assad și de Rusia, 90% dintre cei 4,4 milioane de oameni care locuiesc în mica bucată de teritoriu controlată de opoziție, sunt dependenți de ajutorul ONU.

sursa: digi24.ro

 

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*