Home » Local » Puțini la plătit, mulți în statistici! În municipiul Vaslui, taxa de salubritate este achitată de numai 37.000 de persoane

Puțini la plătit, mulți în statistici! În municipiul Vaslui, taxa de salubritate este achitată de numai 37.000 de persoane

de Dănuț CIOBANU 

Consilierii din cadrul Consiliului Local Vaslui au precizat că numărul de plătitori ai taxei de salubritate este prea mic, în condițiile în care în oraș sunt înregistrate peste 20.000 de gospodării. Conform datelor provizorii ale recensământului, populația rezidentă a municipiului Vaslui este de 63.035 persoane. Municipalitatea desfășoară acțiuni pentru identificarea tuturor persoanelor fizice care generează deșeuri.

La nivelul municipiului Vaslui, taxa specială de salubritate este achitată de 37.000 de plătitori. Sorin Radu, consilier local, a spus că această cifră nu poate fi conformă cu realitatea demografică din oraș.

„O să vină rezultatele recensământului, dar mi-i greu să cred că în municipiul nostru fiecare gospodărie are mai puțin de două persoane în medie. Sunt cel puțin 20.000 de gospodării în municipiul Vaslui și 37.000 de plătitori. Trebuie puse lucrurile într-un echilibru, încât să avem veniturile care  trebuie la primărie  să ălătim la ADIV serviciile pe care le prestează”, a spus Sorin Radu.

Chiar dacă unele statistici indică mai multe persoane care trăiesc în municipiul Vaslui, reprezentanții municipalității au precizat că acestea sunt persoanele care generează deșeuri. De altfel, autoritățile locale desfășoară acțiuni pentru identificarea tuturor persoanelor fizice care generează deșeuri municipale.

Consiliul Județean Vaslui a finalizat fazarea proiectului „Sistem integrat de management al deșeurilor solide în județul Vaslui” (SMID).

Pe lângă groapa ecologică, proiectul european mai conține alte două contracte de lucrări care au vizat construcția a patru stații de transfer la Vaslui (capacitate de 48.087 tone/anual), Bârlad (capacitate de 40.149 tone/anual), Huși (capacitate de 20.331 tone/anual) și Negrești (capacitate de 9.573 tone/anual).

La nivelul județului Vaslui au fost înființate 5 zone de colectare a deșeurilor: Negrești, Vaslui, Bârlad, Huși, Roșiești.

Activitatea de colectare și transport este realizată în baza următoarelor contracte de delegare a gestiunii activităților de colectare și transport a deșeurilor municipale:

pentru Lotul 1 Negrești – contract încheiat între ADIV și S.C. Domighian’s Park SRL, pe o durată de 5 ani;

pentru Lotul 2 Vaslui – contract încheiat între ADIV și S.C. Financiar Urban SRL, pe o durată de 8 ani;

pentru Lotul 3 Huși – contract încheiat între ADIV și S.C. Urbana SA, pe o durată de 5 ani;

pentru Lotul 4 – Bârlad – contract încheiat între ADIV și S.C. Urbana SA, pe o durată de 8 ani;

pentru Lotul 5 Roșiești – contract încheiat între ADIV și SC Financiar Urban SRL.

 

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*