Home » Local » Polițiștii bârlădeni, în acțiune! 164 de vehicule verificate, 194 de persoane legitimate, 149 de testări efectuate

Polițiștii bârlădeni, în acțiune! 164 de vehicule verificate, 194 de persoane legitimate, 149 de testări efectuate

În perioada 11-12 februarie 2023, polițiștii rutieri, de ordine publică, investigații criminale, luptătorii din cadrul Serviciului pentru Acțiuni, din cadrul  Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vaslui, au acționat pentru depistarea conducătorilor care încalcă prevederile legale privind conducerea autovehiculelor  pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive.

În cadrul activităților desfășurate pe drumurile publice din municipiul Bârlad și zonelor limitrofe, în intervalul orar 18.00-02.00, cei 24 polițiști participanți au verificat peste 164 de vehicule și legitimat peste 194 de persoane, fiind efectuate 149 de testări.

În urma neregulilor constatate, polițiștii au aplicat 27 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 6.655 de lei, 26 fiind aplicate pentru încălcări ale O.U.G. nr. 195/2002 (privind circulația pe drumurile publice) și o sancțiune aplicată pentru încălcarea Legii 132/2017.

De asemenea, au fost reținute 6 certificate de înmatriculare.

Totodată, cu ocazia derulării acțiunii s-a constatat și săvârșirea a 2 infracțiuni la regimul rutier, respectiv o infracțiune de „conducerea unui autovehicul sub influența substanțelor psihoactive” și o infracțiune de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.

Extras Codul Penal. Articolul  336

Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe

Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere.

Polițiștii vasluieni atrag atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, asupra celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive:

Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat substanțe psihoactive și/sau băuturi alcoolice!

Consumul de substanțe psihoactive și alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi. De asemenea, alcoolul și substanțele psihoactive scad concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.

Pentru reducerea gradului de victimizare prin producerea accidentelor de circulație, polițiștii rutieri le recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să circule cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum.

Activitățile de supraveghere ale traficului rutier, pentru depistarea celor care conduc în timp ce se află sub influența substanțelor psihoactive sau a alcoolului, vor continua în perioada următoare, atât pe timpul zilei cât și pe cel al nopții.

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*