National
500 de medici și asistenţi s-au oferit să meargă voluntari în Turcia
“Sunt cu siguranţă mai mult de 500, încă din prima zi au depăşit 250”, a declarat Alexandru Rafila într-un interviu pentru News.ro. Ministrul Sănătății a precizat că România nu poate să trimită aceste echipe decât la solicitarea autorităților din Turcia: “Această solicitare nu a venit până în momentul de faţă, dar este bine să putem să ne mobilizăm şi să ne arătăm solidaritatea. Dacă va fi nevoie, echipe medicale formate din medici chirurgi, anestezişti, asistenţi medicali să se poată deplasa acolo”, a adăugat Rafila.
Acesta a adăugat că pe lista voluntarilor s-au înscris medici din toată țara, şi din toate specialitățile. Totuși, deși au anunțat intenția de a ajuta în Turcia, pe listă nu s-au putut înscrie și medici rezidenți.
În paralel, spitalele de urgenţă din ţară sunt inventariate pentru a putea fi stabilit un număr de locuri disponibile pentru eventualitatea în care va exista o solicitare de a aduce pacienţi din Turcia. “În Bucureşti, la principalele spitale de urgenţă, sunt câteva zeci de locuri care sunt disponibile pentru acest tip de pacienţi. Mobilizarea la nivelul statelor membre din UE a fost extrem de puternică, în plus Israelul, Statele Unite au trimis echipe acolo şi lucrul ăsta demonstrează că, în situaţii de criză, solidaritatea primează, iar victimele, inclusiv cele din Siria, trebuie să beneficieze şi ele de ajutor umanitar”, a conchis ministrul Rafila.