Home » National » 6 ianuarie (Boboteaza), și 7 ianuarie(Sfântul Ion) au fost declarate zile libere legale

6 ianuarie (Boboteaza), și 7 ianuarie(Sfântul Ion) au fost declarate zile libere legale

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat proiectul pentru modificarea legii nr.53/2003, pentru introducerea ca zile libere legale, datele de 6 ianuarie, Botezul Domnului (Boboteaza), și 7 ianuarie, Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul (Sfântul Ion). Proiectul de lege a fost adoptat cu 193  de voturi ”pentru”, 65 ”contra” și 8 ”abțineri”. Actul normativ merge acum la promulgarea la președintele Iohannis.

Inițiatorii, Marcel Ciolacu și Alfred Simonis, argumentează inițiativa prin faptul că ultimul recensământ (la data depunerii proiectului), din anul 2011, arăta că aproximativ 86% din populația declarată a țării este constituită de creștini ortodocși. În expunerea de motive se mai arăta și faptul că în majoritatea statelor europene ortodoxe sau catolice, precum Austria, Grecia, Italia sau Spania, data de 6 ianuarie este sărbătoare legală tocmai pentru importanța ei religioasă.

”Praznicul Botezului Domnului, de pe data de 6 ianuarie, este sărbătorit şi de către credincioşii romano-catolici, grecocatolici şi penticostali, care, potrivit aceluiaşi recensământ, însumează 7,34% din populaţia României. Sărbătoarea Botezului Domnului (Epifania) sau Bobotează, aşa cum mai este numită în termeni populari, este unică şi prin aceea că, în această zi, cea mai mare parte a credincioşilor ortodocşi sunt prezenţi la biserică pentru a primi Agheasmă Mare; în tradiţia ortodoxă”

Inițiatorii proiectului mai spun că, fiind strâns legată de ziua de 6 ianuarie, și data de 7 ianuarie constituie o sărbătoare cu o mare însemnătate religioasă, și de aceea consideră necesară și declararea acesteia ca sărbătoare legală în care nu se lucrează.

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*