Home » National » Noului spital judeţean de la Sibiu va fi finanţat prin Programul Operaţional Sănătate

Noului spital judeţean de la Sibiu va fi finanţat prin Programul Operaţional Sănătate

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că proiectul de construcţie a noului spital judeţean de la Sibiu, exclus de pe lista de investiţii în sistemul medical vizată de PNRR, va fi finanţat prin Programul Operaţional Sănătate, aceasta fiind o decizie luată la nivelul coaliţiei de guvernare şi că urmează a fi continuată prin decizii în privinţa bugetării şi de către Ministerul Sănătăţii.

Premierul Ciucă a fost întrebat de jurnalişti, într-o conferinţă de presă susţinută la Sibiu, dacă li se poate da sibienilor o garanţie că acest proiect va fi bugetat şi realizat prin Programul Operaţional de Sănătate, în condiţiile în care anterior au fost decidenţi politici care au spus că garantează că lucrarea de construcţie a noului spital va fi finanţată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

„Sibienii merită să ştie care este viitorul acestui proiect. În PNRR nu a putut fi inclus niciun astfel de spital care a depăşit suma de 200-250 milioane de euro pentru că am avut o condiţie de la Comisia Europeană ca din cele 25, minimum 25 de proiecte de spitale care vor fi construite prin finanţare din PNRR, cel puţin trei să fie mari şi celelalte să fie de dimensiuni mai mici. Discutând de o sumă de aproximativ 1,1 miliarde euro vă daţi seama că un singur spital de 500 milioane de euro nu putea să se încadreze şi să lase spaţiul financiar şi pentru încă două spitale mari şi 22 mai mici. Ca atare, am luat decizia să ne încadrăm în bugetul pe care îl avem prin PNRR şi prin Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene am stabilit ca prin Programul Operaţional Sănătate să asigurăm fondurile necesare, inclusiv prin împrumut de la BEI, astfel încât spitalele care au rămas în afara listei aprobate prin PNRR să poată să fie finanţate. Ca atare, va fi finanţat prin Programul Operaţional Sănătate. Sunt decizii pe care le-am luat la nivelul coaliţiei şi există proiectele asumate în bugetarea Programului Operaţional de Sănătate şi acestea sunt. Urmează ca ele să fie aprobate prin decizii la nivelul Ministerului Sănătăţii”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă, citat de Agerpres.

 

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*