Home » National » O asociație din România cer Statului decontarea în regim de urgenţă a unei analize pentru leucemie mieloidă cronică

O asociație din România cer Statului decontarea în regim de urgenţă a unei analize pentru leucemie mieloidă cronică

Asociaţia „Dăruieşte Viaţă”, alături de trei organizaţii de pacienţi, a solicitat Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate decontarea în regim de urgenţă a unei analize pentru leucemie mieloidă cronică (LMC).

„În România, pacienţii diagnosticaţi cu leucemie mieloidă cronică sunt obligaţi să-şi acopere din fonduri proprii costurile analizei folosite pentru diagnostic şi monitorizare boală. ‘Dăruieşte Viaţă’, alături de ARCrare (Asociaţia Română de Cancere Rare), Asociaţia Imunis, Alianţa Naţională pentru Boli Rare şi numeroşi pacienţi diagnosticaţi cu leucemie mieloidă cronică (LMC), solicită, printr-un memoriu depus la CNAS, Ministerul Sănătăţii şi Colegiul Medicilor, decontarea în regim de urgenţă a analizei BCR-ABL, testul de care depinde viaţa pacienţilor cu această boală”, se arată într-un comunicat remis marţi AGERPRES.

BCR-ABL este o analiză genetică de bază în LMC, folosită pentru diagnostic, dar mai ales pentru a urmări evoluţia bolii. Analiza se face trimestrial şi ajută cadrele medicale să decidă cursul tratamentului şi să împiedice progresul bolii.

Potrivit comunicatului, analiza nu este inclusă în lista analizelor decontate de CNAS, deşi este menţionată în protocoalele şi ghidurile terapeutice internaţionale ca fiind indispensabilă.

În România, conform unor surse independente, sunt aproximativ 148 de cazuri noi de LMC anual şi 2.000 de pacienţi înregistraţi cu leucemie.

Doar două laboratoare sunt acreditate în ţară pentru a face testarea BCR-ABL, iar costul ei variază de la 700 până la 2.000 de lei.

sursa: Agerpres.ro

 

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: