Home » National » BNR anticipează o revigorare a creșterii economice în 2024

BNR anticipează o revigorare a creșterii economice în 2024

Banca Națională a României a publicat Minuta ședinței de politică monetară din urmă cu 12 zile. Consiliul de Administrație al BNR a informat că PIB-ul “este așteptat să decelereze semnificativ în 2023 – în contextul costurilor ridicate cu energia și al prelungirii războiului din Ucraina, precum și pe fondul conduitei politicii monetare și al consolidării fiscale”.

Totuși, CA al BNR anticipează o revigorare a creșterii economice în anul viitor, în condițiile accelerării atragerii de fonduri UE, inclusiv a celor aferente instrumentului Next Generation EU: Principalul determinant al avansului PIB va rămâne probabil consumul privat, dar în condițiile decelerării puternice a creșterii acestuia în 2023”.

În urmă cu două săptămâni, Banca Națională a decis să mențină dobânda de referință la 7% pe an și a estimat că rata inflației va coborî la nivelul de o cifră încă din trimestrul trei al acestui an.

Comisia Europeană anticipează o creștere economică de 2,3% pentru economia României în acest an, în vreme ce guvernul a construit bugetul pe o creștere de 2,8%.

Comunicatul integral al BNR

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*