Home » Business » La privat nu merge ca la bugetari! Pentru ca salariile să fie mărite este nevoie de productivitate

La privat nu merge ca la bugetari! Pentru ca salariile să fie mărite este nevoie de productivitate

de Dănuț CIOBANU 

Salariul minim net poate crește la suma de 3.000 de lei din anul viitor, doar dacă productivitatea muncii crește. Oamenii de afaceri nu se pronunță împotriva unei astfel de majorări, însă o condiționează de realizările obținute de salariați. În caz contrar, astfel de creșteri salariale sunt fără acoperire și anulate de inflație.

Creșterea salariului minim net la 3.000 de lei începând din luna ianuarie 2024 este posibilă doar în condițiile creșterii productivității. Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, a spus că trebuie să fim bucuroși că sunt dezbateri cu privire la creșterea salariului minim, însă o astfel de majorare trebuie legată de realizările pe care le obțin salariații.

„Dacă plata muncii va fo scoperită de aceste realizări atunci este justificată creșterea salariului minim. Nu cred că oamul de afaceri nu este de acord ca salariații lui să câștige mai mult, dacă productivitatea  muncii este la nivelul aspirațiilor.  Eu cred că așa trebuie gândit. Altfel, sunt bani fără acoperire”, a explicat Constantin.

Un angajat din județul Vaslui avea la sfârșitul anului trecut un salariu mediu net lunar de 3.055 de lei. Față de septembrie 2021, în luna septembrie 2022 creșterea salariului mediu net a fost de 10%. La nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord Est creșterile salariale din ultimul an au fost cuprinse între 9% și 14%.

Astfel, un angajat din Bucureşti avea un salariu mediu net lunar de peste 5.200 de lei în luna sep­tembrie 2022, adică peste 1.000 de euro, în Cluj salariile au ajuns aproape de 4.800 de lei net, iar Timişul a completat po­diu­mul celor mai mari salarii din ţară, cu o medie de circa 4.300 de lei net”, după cum arată datele de la Institutul Naţional de Statistică, centralizate de Ziarul Financiar.

În ultimii ani, din județul Vaslui au plecat la muncă în străinătate peste 100.000 de persoane. Este vorba despre populația activă, calificată profesional și care nu s-a mai mulțumit cu câștigurile realizate în țară.

La nivel național migrația în străinătate se contabilizează în milioane de persoane, iar discuțiile privind aducerea unor muncitori străini nu sunt productive. O parte din acesti muncitori vor pleca în țările mai bogate ale Uniunii Europene, iar deficitul de personal din țara noastră se va menține.

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*