Home » Culture » Românii de pretutindeni nu s-au înghesuit la finanțarea nerabursabilă oferită de județul Vaslui

Românii de pretutindeni nu s-au înghesuit la finanțarea nerabursabilă oferită de județul Vaslui

Consiliul Județean (CJ) Vaslui a aprobat anul trecut „Programul județului Vaslui pentru finanțarea nerambursabilă a românilor de pretutindeni”.

Prin acest program, județul Vaslui sprijină activitatea românilor de pretutindeni din comunitățile românești de peste hotare și acorda finanțare nerambursabilă.

În acest sens, în cadrul bugetului anului 2022, a fost alocată suma de 600.000 lei organizațiilor neguvernamentale ale românilor de pretutindeni cu domenii de activitate educație, cultură și culte (spiritualitate si tradiție) din România sau din străinătate și unităților de cult ale românilor de pretutindeni.

„Comisia de evaluare a Programului a consemnat că pe domeniul ,,Educație” nu s-a depus nici un proiect, pe domeniul ,,Cultură” s-a depus un proiect, iar pe domeniul ,,Culte” s-au depus 2 proiecte. În urma procesului de evaluare, din cele 3 de proiecte depuse, 2 proiecte au fost selectate pentru finanțare, rămânând pe lista de rezervă 1 proiect (depus pe domeniul Culte)”, se arată în raportul la proiectul de hotărâre.

După redistribuirea fondurilor au fost semnate 3 contracte de finanțare: Cultură – 1 contract în valoare totală de 111.320 lei; Culte – 2 contracte. Un contract în valoare totală de 372.720,78 lei și un contract în valoare totală de 121.035,95 lei.

În perioada iunie – noiembrie 2022, au fost implementate 2 proiecte, iar un beneficiar, din motive de forță majoră, a solicitat rezilierea contractului

Pentru cele două proiecte implementate s-a decontat suma totală de 448.772,06 lei, față de 568.984 lei cât s-a contractat ca și finanțare nerambursabilă.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*