Home » Agricultura » Tot mai mulți fermieri vasluieni aderă la agricultura ecologică! Apicultorii sunt în topul producătorilor

Tot mai mulți fermieri vasluieni aderă la agricultura ecologică! Apicultorii sunt în topul producătorilor

În anul 2022, la nivelul județului Vaslui au fost înregistraţi în sistem de agriculturǎ ecologicǎ 125 operatori. Producătorii agricoli care exploatează teren, utilizează în sistemul de agricultură ecologică o suprafață totală de 3.717,52 hectare (ha). Din această suprafață, 450,60 ha conversie anul 1; 1291,51 ha conversie anul 2; 26,51 ha conversie anul 3 și 1.948,90 ha certificate ecologic.

„Apicultorii au înscris în sistemul de agricultură ecologică un număr de 5.160 familii de albine, din care 189 familii în conversie și 4.971 familii de albine în ecologic. La începutul fiecărei luni a fost transmis la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale centralizatorul operatorilor din agricultura ecologică, conform art. 5, pct. 5 din Ordinul Nr. 45 din 2 martie 2022 pentru aprobarea regulilor privind înregistrarea activității operatorilor/ grupurilor de operatori în agricultura ecologică”, a spus Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Vaslui.

Producătorii din sectorul agriculturii ecologice prestează activități

în urmǎtoarele domenii: 90 producǎtori în sectorul vegetal şi 31 producători în sectorul apicol; 3 operatori care desfășoară activitatea de procesare, respectiv: produse apicole, obţinerea sucurilor concentrate de fructe și produse lactate; 3 distribuitori ( fructe și sucuri de fructe, produse apicole, băuturi, produse prelucrate și conservate de morărit, amidonuri și produse cu amidon, produse de brutărie și făinoase, uleiuri și grăsimi animale și vegetale); 1 exportator (produse apicole); 1 importator (miere de albine).

(Dănuț CIOBANU)

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: