Home » Business » Drumul strategic intră din nou la licitație! UE nu mai dă bani în plus pentru finalizarea investiției

Drumul strategic intră din nou la licitație! UE nu mai dă bani în plus pentru finalizarea investiției

de Dănuț CIOBANU 

Consiliul Județean Vaslui pregătește scoaterea la licitație a lotului 3 din drumul strategic. Contractele de execuție ale acestui proiect au fost reziliate, din cauza incapacității constructorilor de a mai continua la prețurile pe care le-au licitat. Uniunea Europeană nu mai acorda fonduri pentru acoperirea scumpirii materialelor de construcții, iar diferența de cofinanțare va fi asigurată din bugetul județului Vaslui. 

Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean CJ Vaslui, a avertizat consilierii județeni că pentru finalizarea drumului strategic mai este nevoie de resurse financiare importante, bani care va trebui să fie  asigurați de la bugetul județului. Comisia Europeană acordă timp suplimentar de execuție pentru realizarea unor proiecte, dar nu și fonduri în plus.

„Dacă ne referim la drumurile strategice din Moldova nu s-a realizat niciunul. Este un dezastru. Constructorii au reziliat contractele pentru că au intrat în dificultăți. Nu pot depăși dificultățile. Uniunea Europeană spune faceți pe banii voștri, noi nu mai dăm bani”, a explicat Dumitru Buzatu.

În cazul drumului strategic, constructorii care au cerut rezilierea contractelor au făcut acest pas forțați de împrejurări, din cauza exploziei prețurilor la materialele de construcții.

„Constructorii și-au făcut calcule, iar cu toate actele de actualizare nu pot construi fără pierderi. Conform acestui act de actualizare, executații au dreptul să ceară rezilierea, atunci când nu pot lucra fără a obține un pic de profit”, a mai spus Dumitru Buzatu.

Contractul de proiectare și execuție a lucrărilor pentru Lotul 1 al drumului strategic a fost câștigat la licitația publică de SC SORAGMIN SRL, cu o valoare totală de 50.431.456 lei (fără TVA).

Contractul de proiectare și execuție a lucrărilor pentru Lotul 2 a fost câștigat de SC SORAGMIN SRL, cu o valoare totală de 20.289.528,96 lei (fără TVA).

Contractul de proiectare și execuție a lucrărilor pentru Lotul 3 a fost câștigat de Asocierea SC TEHNIC ASIST SRL – SC TASS INFRA LOGISTIC SRL – SC PROIECT-CONSTRUCT REGIUNEA TRANSILVANIA SRL – SC DRUM POD INVEST SRL, cu o valoare totală de 65.252.188,16 lei (fără TVA).

Proiectul drumului strategic este finanțat prin POR 2014-2020 și are o valoare totală de 222.001.842 lei, inclusiv TVA.

Din valoarea totală, 213.074.058 lei este asistență financiară nerambursabilă din partea Uniunii Europene (UE) și a Guvernului României, iar suma de 8.927.783 lei este cofinanțarea asigurată de județul Vaslui.

CJ Vaslui este beneficiarul proiectului „Reabilitare și modernizare Drum strategic județean Bârlad – Laza – Codăești (DJ 245, DJ 245 M, DJ 247, DJ 246)”, care este implementat în parteneriat cu comunele Zorleni, Băcani, Alexandru-Vlahuță, Poienești, Laza, Bălteni, Ștefan cel Mare, Zăpodeni, Dănești, Codăești, Miclești, traversate de drumul strategic.

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*