Pentru pentru limitarea poluării apelor, pe râul Dâmbovița, a fost amplasată o barieră plutitoare
Asociaţia MaiMultVerde anunţă că a instalat în Bucureşti, pe râul Dâmboviţa, o barieră plutitoare menită să oprească deşeurile de pe luciul apei. Este un proiect pilot care cumulează mai multe exemple de bună practică, reutilizare şi producţie locală, informează organizaţia prin intermediul unui comunicat preluat de Agerpres.
Bariera plutitoare a fost creată în cadrul programului „Cu Apele Curate”, în colaborare cu Nod Makerspace, din bannere publicitare recuperate şi donate de Ateliere Fără Frontiere, iar flotoarele sunt construite din bidoane de plastic reutilizate.
„Barierele plutitoare reprezintă o soluţie tehnologică pentru limitarea poluării apelor, fiind concepute pentru a oferi un control sigur, uşor şi eficient al diferitelor tipuri de deşeuri de pe luciul apei. Construite astfel încât să plutească de-a lungul suprafeţei unui râu, barierele plutitoare sunt menite să reţină plastic, cherestea, frunze, ramuri şi alte materiale”, transmite sursa citată.
Coordonatorul programului Cu Apele Curate, Marta Popescu, a precizat că aceasta este cea de-a şasea barieră plutitoare montată de Asociaţia MaiMultVerde, după cele cinci instalate deja pe râurile Jiu, Cerna, Olt, Buzău şi Siret.
Cu ocazia instalării barierei, pe malul stâng al râului Dâmboviţa, artista Irina Mocanu a realizat o pictură murală de 12 mp, care ilustrează o egretă, specie întâlnită şi în parcuri din Bucureşti. Este al zecelea mural creat în ultimii 4 ani în cadrul programului Cu Apele Curate.
Asociaţia MaiMultVerde menţionează că în perioada 2019-2022 au fost organizate peste 80 de acţiuni de igienizare a malurilor Dunării şi afluenţilor săi, cu 4.000 de voluntari, în cadrul cărora au fost colectate 58 de tone de deşeuri. Anual, Asociaţia MaiMultVerde organizează Săptămâna Apelor, între 14 martie (Ziua Internaţională a Râurilor) şi 22 martie (Ziua Mondială a Apei). De-a lungul timpului, au fost realizate campanii de informare în comunităţile locale, picturi murale cu mesaje despre protejarea mediului şi spaţii de colectare separată a plasticului. Anul trecut, a fost demarat un studiu legat de cantităţile de microplastic din Dunăre, ale cărui rezultate vor fi publicate în perioada următoare.