DesignNationalNewsReclama

5 trucuri pentru amenajarea unei bucătarii de mici dimensiuni

Bucătăria este una dintre cele mai importante camere ale unei case. Indiferent de cât de mult sau cât de puţin găteşti, este esenţial să acorzi importanţă acestei zone a casei. În bucătărie te poţi bucura de momente frumoase alături de prieteni, de o băutură delicioasă alături de partener sau de o gustare rapidă. Astfel, organizarea acestei camere trebuie să se potrivească cu nevoile tale, însă fără a neglija complet destinaţia sa.

Dintr-o bucătărie completă nu poate lipsi frigiderul, cuptorul, plita sau blatul de lucru, însă tu vei decide aşezarea finală şi design-ul, de la culori şi până la materiale.

Bucătăriile de mici dimensiuni pot fi la fel de frumoase precum cele spaţioase, totul stă în amenajare. Poţi să te bucuri de un spaţiu complet utilizat pentru gătit sau servit masă chiar dacă nu dispui de zeci de metri pătraţi.

Dacă ai o bucătărie de mici dimensiuni şi nu ştii cum o poţi amenaja astfel încât să fie funcţională, dar să aibă şi un aspect estetic de invidiat, nu îţi face griji. Există zeci de trucuri din care poţi alege şi pe care le poţi aplica cu succes. Noi le-am ales pe cele mai simple şi uşor de implementat şi ţi le prezentăm pe scurt:

Spaţiul pentru electrocasnice

Electrocasnicele sunt esenţiale în orice bucătărie, însă depinde de tine să alegi de ce anume te poţi lipsi. În primul rând, începe prin a stabili locul aparatelor indispensabile, precum frigiderul, plita şi cuptorul.

Dacă spaţiul este foarte mic şi vrei neapărat să pui un frigider în bucătărie, atunci alege unul de mici dimensiuni. Poţi încastra frigiderul în mobila sau îl poţi plasa într-un colţ camerei.

Pentru un frigider side by side sau o combină frigorifică mare, cel mai bine este să găseşti un loc pe hol. Nu te teme, nu îţi va îngreuna munca în bucătărie şi nici nu va arăta inestetic, în special dacă alegi o culoare a aparatului care se încadrează bine în casă.

La capitolul plita şi cuptor, optează pentru dimensiunile cele mai potrivite pentru cameră. Dacă nu găteşti des, atunci o plită cu două ochiuri este suficientă, iar tu te vei bucura de un blat de lucru mai încăpător.

În cazul în care alegi să nu dispui de prea multe dulapuri şi sertare în bucătărie, găseşte loc pentru o maşină de spălat vase slim. Îţi va uşura cu mult munca în bucătărie şi este un aparat de care te vei bucura cu siguranţă.

Accesoriile şi ustensilele de bucătărie

O bucătărie mică poate să dea impresia de spaţiu înghesuit foarte uşor dacă laşi o mulţime de obiecte la vedere. De aceea, este important să păstrezi blatul şi pereţii liberi pe cât posibil. Găseşte loc pentru ustensilele şi accesoriile de bucătărie în sertare, dulapuri, cutii sau în cămară.

Nu păstra tacâmurile la vedere lângă chiuveta dacă îţi doreşti să economiseşti şi mai mult spaţiu. Mai degrabă, pune-le în sertar imediat după ce le speli şi le ştergi, iar bucătăria ta va fi mai bine organizată.

Nuanţe şi culori deschise

Culorile deschise dau impresia de spaţiu aerisit şi organizat. Dacă ai o bucătărie mică sau îngustă, nu te grăbi să foloseşti tonuri foarte închise, precum roşu aprins, negru, gri închis, albastru regal sau verde pădure. Mai bine optează pentru crem, alb, gri deschis sau bleu.

Încearcă să păstrezi combinaţiile de culori la minim. Din nou, prea multe culori pot da impresia de spaţiu apăsător şi sufocant. Pentru a da totuşi accente de culoare camerei, apelează la mânere de mobilier colorate sau în nuanţe metalice şi la decoraţiuni. Poţi avea un mic tablou canvas pe perete, cu nuanţe jucăuşe şi vesele.

Bureţii de vase coloraţi, prosoapele în nuanţe vii sau un toaster în tonuri aprinse sunt de asemenea idei bune pentru a da o pată de culoare camerei fără a exagera.

Alege o masă de bar

Masa şi scaunele de bar sunt cea mai cool opţiune pentru spaţiile mici. Vei putea depozita uşor scaunele sub masă, pentru a economisi spaţiu când e nevoie. În plus, mesele de bar au dimensiuni diverse, deseori chiar sub 1m lungime, lucru ce va fi în avantajul tău dacă nu dispui de mult spaţiu.

Montează rafturi pe perete

Dacă mobilă de bucătărie nu îţi oferă suficient spaţiu pentru a depozita toate lucrurile de care ai nevoie, alege să montezi câteva rafturi pe perete. Acestea vor ocupa mai puţin spaţiu comparativ cu etajerele sau dulapurile.

Totuşi, nu folosi prea multe rafturi şi nici nu depozita prea multe obiecte pe acestea. În acest fel, nu vei sufoca inutil camera şi te vei bucura de un spaţiu mai aerisit.

Bucătăria este una dintre cele mai importante zone ale unei case. O bucătărie mică se poate amenaja cu farmec şi gust, însă este nevoie de inventivitate şi creativitate. Inspiră-te din ideile de mai sus pentru a amenaja un spaţiu mic ca la carte.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button