Ministrul Barna Tánczos a avut astăzi o întâlnire bilaterală cu Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene
Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos a avut astăzi o întâlnire bilaterală cu Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene. La reuniune, care a avut loc la sediul MMAP, a participat și secretarul de stat din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ionuț-Sorin Banciu.
Temele abordate au vizat Pactul verde european, regulamentul privind refacerea naturii, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, importanța eficienței energetice a clădirilor, dar și alte subiecte de interes din domeniul protecției mediului din România.
„Am discutat despre programele europene care trebuie să fie susținute și financiar pe modelul Fondului Social pentru Climă, care vine în sprijinul celor care vor fi afectați de aceste reduceri de emisii de carbon, astfel încât prețurile să fie suportabile, iar costul acestor transformări să fie unul suportabil pentru cetățeni. Costurile trebuie împărțite echitabil între toți actorii implicați, luând în considerare specificul fiecărei țări. Nu trebuie să punem presiune nejustificată pe consumatorul final, pe cetățenii europeni, pe cetățenii români”, a adăugat ministrul român al Mediului, Apelor și Pădurilor.
În marja întrevederii de astăzi, ministrul mediului, apelor și pădurilor a subliniat: „Am discutat despre emisiile de carbon, despre țintele de reducere a acestor emisii și a gazelor cu efect de seră, noile politici europene în domeniul mediului, refacerea naturii, a biodiversității, protejarea apelor. O discuție foarte interesantă a fost axată pe eficiența energetică în construcții, în clădiri, am agreat că noile tehnologii trebuie susținute financiar din partea Comisiei și statele membre pot veni cu soluții foarte eficiente de reducere a emisiilor de carbon, astfel încât eficiența energetică să poată fi obținută prin implementarea acestor tehnologii”.
Totodată, demnitarul român a amintit de programul dedicat instalării panourilor fotovoltaice, derulat prin Admnistrația Fondului pentru Mediu și a subliniat necesitatea continuării investițiilor masive în eficiența energetică.
Discuțiile s-au axat și pe noile politici din domeniul climei și mediului din Europa, care vor afecta agricultura statelor membre și necesitatea sprijinirii fermierilor de Comisia Europeană: „am avut o discuție extrem de productivă, am agreat o formulă care va reglementa reducerile de pesticide, formulă care va avea în vedere specificul național. În acest fel, fermierii români vor putea implementa regulile europene fără să fie afectați de aceste reguli. Este una dintre cele mai importante asumări ale Comisiei, că formula de calcul va avea în vedere particularitățile țării noastre”.
Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene, a punctat importanța investițiilor în eficiența energetică, dar și necesitatea stabilirii unor praguri ferme în utilizarea pesticidelor: „Investițiile în eficiența energetică a clădirilor, utilizarea tehnologiei inteligente cu scopul de a reduce consumul de energie și poluarea sunt măsuri care vin în beneficiul oamenilor. De asemenea, în ceea ce privește sectorul agricultură, suntem conștienți cu toții că excesul utilizării pesticidelor și fertilizanților este periculos, trebuie să găsim o formulă optimă pentru a scădea utilizarea lor, cu scopul de a reduce impactul asupra solului. Totodată, fermierii trebuie să înțeleagă că excesul de pesticide ucide solul și viitorul lor. În acest sens, în perioada următoare, lucrăm la un pachet legislativ care să cuprindă toate aceste aspecte”.
Totodată, secretarul de stat Ionuț-Sorin Banciu a prezentat eforturile pe care România le face pentru combaterea tăierilor ilegale, dar și inventarierea habitatelor forestiere degradate din țara noastră, în contextul noului regulament european privind restaurarea naturii: „avem nevoie de finanțarea pe termen lung, sustenabilă, a sectorului silvic, având în vedere că politica agricolă comună, PNRR, programele LIFE sau alte surse de finanțare nu vor fi suficiente pentru statele membre, mai ales că țara noastră are suprafețe foarte mari acoperite de habitate forestiere. Este nevoie de un efort susținut, dincolo de ținte, avem nevoie de finanțare dedicată pentru un sector atât de important pentru România și pentru Europa: sectorul silvic”.