Home » Local » Sindicaliștii de la Rulmenți Bârlad: Nu găsim ucenici! Tinerii nu vor să lucreze pe salarii mici la privat

Sindicaliștii de la Rulmenți Bârlad: Nu găsim ucenici! Tinerii nu vor să lucreze pe salarii mici la privat

de Dănuț CIOBANU 

Operatorii economici care au mai rămas încă pe piață nu găsesc ucenici pe care să îi instruiască în diferite meserii. Tineretul este „dezorientat”, susțin liderii de sindicat, iar avantajele oferite angajatorilor prin programele guvernamentale nu au nicio utilitate. Spre exemplu, la Rulmenți Bârlad este mare nevoie de personal calificat în meserii precum turnător sau forjor, dar tinerii nu mai sunt interesați de astfel de locuri de muncă.

Legea nr. 279 din 5 octombrie 2005 privind ucenicia la locul de muncă nu prea are beneficiari la nivelul județului Vaslui. În cadrul Comisiei de Dialog Social care a avut loc la Prefectura Vaslui, reprezentanții sindicatelor locale au susținut că tineretul nu mai este interesat de astfel de programe de formare profesională. În ciuda avantajelor oferite angajatorului, operatorii economici nu găsesc tineri pe care să îi instruiească în meseriile deficitare de pe piață.

„La Rulmenți Bârlad este un schimb de generații destul de intens. Media de vârstă este destul de ridicată dar, din păcate, acest program își poate avea foloasele în momentul când mai ai cu cine să faci ucenici. Adică mai ai încă personal cu experiență care nu a ieșit încă la pensie, ca să ai lectori să formeze viitorii muncitori acum în faza de ucenici. La 16 ani, din păcate, tineretul nostru este dezorientat”, a spus Alexandru Galiță, liderul de sindicat de la Rulmenți Bârlad.

Spre exemplu, nu se mai găsesc pe piață persoane calificate în meserii precum turnător și forjor. De asemenea, în cazul prelucrătorilor prin hașchiere personalul este angajat și instruit pentru a fi adus la un grad de calificare satisfăcător.

„Noi încercăm cu ajutorul instituțiilor să atragem tineretul. Chiar dacă sunt tineri care provin din familii cu venituri mici nu se orientează spre aceste meserii. Departamentul de Resurse Umane de la Rulmenți Bârlad ține legătura cu instituțiile abilitate, dar nu reușim să găsim acei ucenici pe care să îi formăm”, a mai spus liderul de sindicat.

Conform Legii 279/2005 ucenicia reprezintă formarea profesională realizată la locul de muncă în baza unui contract de ucenicie.

Obiectivele formării profesionale prin ucenicie la locul de muncă sunt:

  1. a)să ofere persoanelor interesate, cu vârsta de peste 16 ani, posibilitatea de a obține o calificare în sistemul de formare profesională a adulților, care să permită ocuparea unui loc de muncă și continuarea învățării;
  2. b)să permită angajatorilor să iși asigure forța de muncă calificată, de calitate, în funcție de cerințele proprii;
  3. c)să faciliteze integrarea socială a persoanelor interesate, cu vârsta de peste 16 ani, în concordanță cu aspirațiile profesionale și cu necesitățile pieței muncii;
  4. d)să asigure un nivel de securitate adecvat persoanelor interesate, cu vârsta de peste 16 ani, pentru a soluționa problema piețelor de muncă;
  5. e)să contribuie la creșterea economică, crearea de noi locuri de muncă, coeziunea socialăși împlinirea personală;
  6. f)să promoveze dialogul social și să contribuie la dezvoltarea parteneriatelor la nivel local.

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*