de Dănuț CIOBANU
Administrațiile publice și operatorii privați din județul Vaslui au depus doar 92 de proiecte pe POR 2014-2020. În timp ce în județul Iași sunt finanțate pe același program 292 de proiecte, în Bacău 246 de proiecte beneficiază de fonduri europene nerambursabile. Pentru județul Vaslui, cel mai important proiect finanțat este drumul strategic pe direcția Bârlad, Laza, Codăești.
Județul Vaslui se clasează pe ultimul loc la nivelul Regiunii Nord-Est. în ceea ce privește numărul de proiecte depus pe Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020.
Cu cele 92 de proiecte înregistrate, Vasluiul se află la o distanță destul de mare față de celelalte județe din Moldova. Conform datelor ADR Nord Est, situația se prezintă astfel: Bacău – 246 proiecte, Botoșani – 103 proiecte, Iași – 292 proiecte, Neamț – 183 proiecte, Suceava – 295 proiecte.
Pentru județul Vaslui, cel mai important proiect finanțat prin POR 2014-2020 este modernizarea drumul strategic pe direcția Bârlad, Laza, Codăești. Reamintim că executanții de la drumul strategic nu au mai putut continua lucrările la prețurile pe care le-au licitat și, din această cauză, au preferat reziliere contractelor.
Problema este că pentru organizarea unei noi licitații beneficiarul proiectului trebuie să vină cu sume suplimentare, cu care să acopere partea de cofinanțare.
Comisia Europeană acordă timp suplimentar de execuție pentru realizarea unor proiecte, dar nu și fonduri în plus.
„Ne trebuie 20 de milioane de lei să cofinanțăm drumul strategic. Asta e viața! Putem să nu dăm această sumă, dar trebuie să dăm 50 de milioane de euro fonduri nerambursabile europene înapoi”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui.
În cazul drumului strategic, constructorii care au cerut rezilierea contractelor au făcut acest pas forțați de împrejurări, din cauza exploziei prețurilor la materialele de construcții.
„Constructorii și-au făcut calcule, iar cu toate actele de actualizare nu pot construi fără pierderi. Conform acestui act de actualizare, executații au dreptul să ceară rezilierea, atunci când nu pot lucra fără a obține un pic de profit”, a mai spus Dumitru Buzatu.
Proiectul drumului strategic este finanțat prin POR 2014-2020 și are o valoare totală de 222.001.842 lei, inclusiv TVA.