LocalSocial

79 de activități de prevenire, desfășurate de polițiștii vasluieni

Săptămâna trecută, polițiștii Biroului Siguranță Școlară și cei ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, cu sprijinul polițiștilor din cadrul structurilor județene de ordine publică, au derulat activități de informare și educativ-preventive, în 72 de unități de învățământ din județul Vaslui, în cadrul Campaniei de prevenire a faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ preuniversitar.

Asigurarea unui mediu școlar sigur, protejat de diferitele forme de manifestare a criminalității, este o prioritate pentru Poliția Română, mai ales că siguranţa şcolară constituie una dintre principalele condiţii pentru existenţa unui învăţământ preuniversitar de calitate.

Principalii parteneri implicaţi în acest proces permanent, activ şi în continuă modelare sunt elevii, părinţii, şcolile, poliţia, precum şi alţi parteneri, fiecăruia dintre aceştia revenindu-i un rol specific, cu atribuţii bine determinate, drepturi, îndatoriri şi responsabilităţi în crearea şi îmbunătăţirea condiţiilor specifice de realizare a unui climat optim de siguranţă şcolară.

Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General al Poliției Române și Ministerul Educației, prin inspectoratele școlare județene, implementează în această perioadă, la nivel național, o campanie de prevenire a faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ preuniversitar.

În perioada mai – iunie 2023, Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Vaslui și cu Inspectoratul de Jandarmi Județean Vaslui, desfășoară activități de informare și conștientizare, circumscrise campaniei, în baza Planul Teritorial Comun de Acțiune la nivelul județului Vaslui, aprobat de Instituția Prefectului – Județul Vaslui, pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar.

Campania urmărește creșterea gradului de conștientizare a riscurilor, vulnerabilităților și consecințelor în ceea ce privește portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ preuniversitar, polițiștii și partenerii campaniei urmând a derula activități atât pentru informarea elevilor pentru conștientizarea consecințelor (fizice, psihologice, juridice etc.) ale faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase cât și pentru dezvoltarea parteneriatului cu cadrele didactice, reprezentanții părinților, reprezentanții elevilor și informarea acestora cu privire la importanța, mecanismul și consecințele sesizării / semnalării faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ.

În perioada 15 – 19 mai 2023, la nivel județean, au fost derulate 79 de activități de prevenire în 72 de unități de învățământ (52 din mediul rural și 20 din mediul urban).

La aceste activități au luat parte 2271 de elevi (1510 în mediul rural și 761 în mediul urban) din cadrul ciclurilor primare, gimnaziale și liceale, fiind prezente și 51 de cadre didactice.

În data de 18 mai 2023, polițiștii Serviciului Rutier Vaslui și cei ai Biroului Rutier Bârlad, cu prijinul pompierilor militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Podul Înalt” al Județului Vaslui, au mers în vizită la elevii Școlii Gimnaziale ”Vasile Pârvan” Bârlad unde au defășurat un work-shop, cu caracter preventiv, realizându-se simularea unui accident rutier, urmată de acordarea de prim ajutor și intervenția instituțiilor cu atribuții în domeniu.

Activitatea a urmărit informarea și conștientizarea elevilor din ciclului primar cu privire la referitoare la mersul cu motociclete, trotinete, biciclete, sau cu rolele, precum și la comportamentul pe care trebuie să îl aibă dacă participă la trafic, în calitate de pietoni.

Copiii au primit diferite roluri (martor, conducător auto, părinte, victimă, jurnalist) și au putut înțelege, de la fața locului, despre mecanismele de producere a accidentelor rutiere și modalități prin care acestea pot și trebuie să fie evitate.

În cadrul activității au fost transmise mesaje preventive în vederea creșterii gradului de informare cu privire la necesitatea implicării în prevenirea situațiilor în care copiii pot deveni victime sau autori ale unor infracțiuni și au fost expuse consecințele pe care le are apelul fals la S.N.U.A.U. 112.

Polițiștii le-au recomandat elevilor să adopte o atitudine pozitivă, non-conflictuală, explicându-le, într-un limbaj adecvat segmentului lor de vârstă, că este important să  Ia atitudine și să spună STOP Violenței!

Totodataă, cei 230 de elevi participanți au putut afla detalii despre efectele negative pe care drogurile le au asupra organismului, asupra dezvoltării lor, dar și asupra viitorului lor, cu accent pe riscul implicării, în calitate de victimă sau autor, în diferite infracțiuni și au fost transmise recomandări și sfaturi preventive referitoare la necesitatea respectării programului școlar și a conduitei în societate.

Mesajele preventive au fost îmbinate cu jocuri și au fost prezentate într-o formă care să poată fi înțeleasă de tânărul public.

  • Deplasarea în calitate de pieton pe drumurile publice se efectuează doar pe trotuare, iar în locurile unde acestea lipsesc, pe acostamente, alei laterale, iar în cazul în care toate acestea nu sunt prezente, deplasarea va fi făcută pe partea stângă a străzii, cât mai aproape de marginea acesteia.
  • Traversarea străzii se va efectua doar prin locurile special amenajate, semnalizate cu indicatoare sau marcaje cu semnificația ”Trecere pentru pietoni” sau, în lipsa acestora, pe la colțul străzii, în ambele cazuri după o temeinică și prealabilă asigurare;
  • Asigură-te în stânga și în dreapta de fiecare dată când traversezi strada.

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button